Social

Cei mai mulţi candidaţi la Bacalaureat susţin proba obligatorie a profilului la matematică

Monica DUMITRESCU

Absolvenţii de liceu înscrişi la examenul de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2016 susţin miercuri, 6 iulie, proba obligatorie a profilului. Această probă a reprezentat întotdeauna pentru majoritatea elevilor cea mai dificilă probă din cadrul examenului de Bacalaureat, în special pentru cei care au urmat cursurile profilului real, care susţin această probă la matematică. Şi majoritatea elevilor de la profilul uman, consideră proba obligatorie a profilului, care se susţine la istorie, ca fiind cea mai dificilă dintre probe. Acest lucru este confirmat, de altfel, de rezultatele foarte slabe obţinute de elevii teleormăneni de-a lungul timpului la această probă.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în Teleorman s-au înscris pentru susţinerea acestei probe 2390 de candidaţi. 1584 dintre aceştia vor susţine proba la matematică şi numai 806 la istorie.

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. În consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. În acest sens, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru proba scrisă la Matematică, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.

Proba obligatorie a profilului este penultima probă în cadrul acestei sesiuni a Bacalaureatului. Ultima probă, cea la alegere a profilului absolvit, se va desfăşura vineri, 8 iulie.

Rezultatele vor fi afişate pe 12 iulie. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.