Social

Cea mai mare parte a cardurilor de sănătate, în posesia teleormănenilor – Ce fac asiguraţii cu ele?

CASCardul naţional de sănătate este un subiect intens dezbătut în ultima perioadă. Ideea cardului naţional a apărut prin Legea sănătăţii din 2006, dar până acum sistemul nu a fost funcţional. Majoritatea teleormănenilor au primit cardul de sănătate, însă nu ştiu cum va funcţiona sistemul şi ce trebuie să facă mai departe. În acest sens, la data de 16 martie, la Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman, din ordin de ministru, a avut loc o conferinţă de presă în care preşedintele-director general al CAS Teleorman, Nicuşor Tiţă, căruia i s-a alăturat reprezentatul MS în teritoriu, directorul DSP Teleorman, Mioara Comana, a explicat modul în care se acordă servicii medicale pe baza cardului de sănătate, utilitatea şi avantajele acestui document.

Conferinţa a avut ca scop lămurirea teleormănenilor cu privire la modul în care funcţionează cardul de sănătate, în contextul în care cea mai mare parte a conjudeţenilor noştri spun că au primit cardul naţional, dar nu ştiu cum funcţionează şi unde se utilizează. În ţară, au fost distribuite peste 12.700.000 documente, 236.153 la nivelul judeţului Teleorman, dintre care, 1.010 au fost ridicate de la CAS de asiguraţi, peste 9.000 au fost predate medicilor de familie, iar alte 1.594 sunt încă la sediul CAS de unde trebuie ridicate de asiguraţi. Cea mai mare parte a cardurilor aflate la CAS aparţine asiguraţilor fără medic de familie. Preşedintele-director general al CAS Teleorman, Nicuşor Tiţă, le recomandă celor care sunt în această situaţie să se prezinte la CAS în vederea ridicării documentelor şi, în acelaşi timp, le reaminteşte obligaţia pe care o au de a se înscrie pe lista unui medic de familie.

“Până la această dată (n.r. – 16 martie 2015) la CAS s-au returnat peste 11.600 de carduri, din care peste 1.000 au fost ridicate de asiguraţi, peste 9.000 au fost predate medicilor de familie, iar alte 1.594 sunt încă la sediul CAS de unde trebuie ridicate“, a precizat Nicuşor Tiţă. De altfel, acesta a menţionat că 46 de carduri au fost refuzate de asiguraţi din varii motive, iar de la începutul distribuirii cardului şi până în prezent, puţin peste 2.000 de carduri au fost emise pentru persoane decedate între timp, fie în perioada de tipărire, fie în cea de distribuire.

 

Distribuirea cardurilor s-a încheiat, ce facem cu ele?

 

O altă dilemă, dacă o putem numi aşa, pe care şeful de la CAS Teleorman a vrut să o lămurească, a fost cea legată de utilizarea cardului, dat fiind faptul că mulţi dintre teleormăneni au primit cardul, dar nu ştiu cum trebuie să procedeze de acum înainte. Pentru ca sistemul să funcţioneze, medicii trebuie să achiziţioneze cititoarele de carduri, astfel încât cardul naţional să poată fi utilizat atunci când asiguraţii îl vor prezenta. La nivelul judeţului Teleorman mai toţi furnizorii de servicii au deja cititoarele achiziţionate, însă sistemul informatic este cel care mai are nevoie de ajustări.

Deocamdată, atât sistemul electronic pe baza cardului, dar şi cel clasic, sunt funcţionale, însă de la 1 mai 2015 serviciile medicale se vor acorda doar pe baza prezentării cardului de sănătate în momentul acordării unui serviciu medical. În caz contrar, acel serviciu nu va fi validat de CAS, iar medicul nu poate beneficia de decontări din partea CAS.

Pentru a putea fi folosit, asiguratul trebuie să îl activeze la prima vizită făcută la un furnizor de servicii medicale, deoarece la primire cardul de sănătate este inactiv şi va rămâne aşa până ce va fi introdus într-un cititor în cabinetul unui medic, va fi validat şi i se va schimba PIN-ul.

Mai exact, PIN-ul iniţial al cardului naţional (0000) va fi schimbat cu un PIN personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acesta va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

 

Modalitatea de utilizare a cardului

O mare parte a teleormănenilor sunt panicaţi din cauza faptului că nu vor mai beneficia de servicii medicale dacă nu au card de sănătate sau că acest document va bloca sistemul medical, iar ei nu vor mai avea acces la medicamente sau consultaţii. Acest aspect a fost iarăşi lămurit în cadrul conferinţei de marţi, unde Nicuşor Tiţă a accentuat că “nu se blochează accesul la servicii medicale. Cei care au card ar fi bine să îl utilizeze ori de câte ori au posibilitatea, iar cei care nu au intrat în posesia documentului vor beneficia ca şi până acum de servicii medicale fără nici o problemă”. De altfel, cardul poate fi utilizat ori de câte ori asiguratul are nevoie de servicii medicale, iar odată devenit obligatoriu, neprezentarea acestuia face imposibilă prestarea serviciului medical de către medic şi, implicit, decontarea serviciului va fi imposibilă.

“Utilizarea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. În acest fel, se validează serviciul de care a beneficiat în vederea decontării de către CAS”, a spus preşedintele CAS Teleorman. Pentru serviciile medicale de urgenţă şi cele cuprinse în pachetul minimal de servicii medicale nu este necesar cardul de sănătate.

 

Ce conţine cardul de sănătate

Dacă iniţial cardul de sănătate trebuia să conţină şi date medicale, precum grupa sanguină, RH-ul, dacă asiguratul are sau nu boli cronice, alergii sau acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces, ulterior s-a stabilit ca aceste date să fie înscrise pe card doar cu acordul asiguratului.

Astfel, cardul primit de asiguraţi nu conţine date medicale, ci doar datele de identificare în sistemul asigurărilor de sănătate.

Potrivit legii, pe cipul cardului sunt imprimate doar numele, prenumele şi CNP-ul asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi numărul cardului.

“Nu sunt alte informaţii. Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate introduce şi alte informaţii, respectiv diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguină sau RH-ul, bolile cronice sau alergiile. De altfel, acordul prezumat de prelevare de organe, ţesuturi sau celule poate fi trecut pe cardul de sănătate, însă ca acest acord să fie valid, acest acord se realizează prin întocmirea în paralel a unei declaraţii notariale în acest sens şi înregistrarea acesteia în registrul donatorilor. Altfel, acordul nu este valid, chiar dacă acesta a fost exprimat de asigurat”, a precizat Nicuşor Tiţă.

 

Trebuie reţinut!

În final, Nicuşor Tiţă, a subliniat că prin introducerea cardului nu se blochează accesul la servicii medicale. De altfel, pacienţii trebuie să reţină că, odată devenit obligatoriu, ori de câte ori este nevoie de servicii medicale, trebuie să prezinte cardul naţional de asigurări de sănătate şi să tasteze PIN-ul la medic sau la farmacie.

Cardul de sănătate nu conţine date medicale, doar date de identificare în sistemul de sănătate. Cardul de sănătate certifică prezenţa pacientului la furnizorul de servicii medicale sau farmaceutice, iar CAS va deconta doar serviciile medicale reale. Foarte important, spunea preşedintele-director al CAS Teleorman, este că documentul nu trebuie să rămână niciodată la furnizor, de fiecare dată asiguratul va valida serviciul medical şi îşi va lua documentul înapoi. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.