Social

Ce spun locuitorii din Alexandria despre cutremure

Un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs marți, 14 februarie, la doar o zi după un altul, de 5,2 grade, care a avut loc la data de 13 februarie. În intervalul orar 00:25 – 05:28 s-au înregistrat peste 13 replici ale cutremurului din Gorj.

Un sondaj de opinie realizat în rândul locuitorilor din municipiul Alexandria demonstrează faptul că teleormănenii sunt alertați de un eventual seism de magnitudine mare.

Ionuț Toma, în vârstă de 32 de ani, polițist, afirmă: “Nu am simțit cutremurul, dar mă simt pregătit pentru un posibil seism cu o magnitudine mai mare. Ca și sfat pentru cetățeni, recomand să se evite cât mai mult declanșarea unei stări de panică, să se asigure în locuințe rezerve de mâncare și apă. Cred că sunt slabe șansele producerii unui cutremur mare în zona noastră. Clădirile din Teleorman nu cred că ar rezista unui cutremur mai mare de 6 grade”.

Un alt respondent, Paul Popescu, 35 de ani, susține următoarele: “Am fost informat de un membru al familiei cu privire la producerea seismului de 5,7 grade pe Richter. Recomand ca și măsuri asigurarea rezervelor de hrană și apă, verificarea clădirilor pentru a observa eventualele fisuri. Susțin și înăsprirea legislației cu privire la respectarea normelor ce vizează construcțiile noi. În Turcia au căzut clădiri noi și peste 100 de dezvoltatori imobiliari au fost amendați”.

O altă opinie vine din partea unui pensionar din Alexandria, Constantin, având etatea de 84 de ani: “Am experimentat cutremurul din 1977, l-am simțit puternic, la acel moment mă aflam la serviciu, la stația CFR. Clădirea nu a fost grav avariată, în schimb, ce nu a distrus cutremurul, au distrus oamenii. Conform oficiilor de resort, periodicitatea la care se produc cutremurele mai mari ar fi de 25-30 de ani. Cutremurul vine pe neașteptate, durează câteva secunde și nu poate fi împiedicat. Nu îmi voi ieși din fire pentru lucruri pe care nu le pot controla. Cred că 70-80%  dintre clădirile din Teleorman ar avea de suferit în urma unui mare cutremur. O altă problemă o constituie modificările din incinta imobilelor, astfel: proprietarii, din dorința de a mări spațiul elimină inclusiv stâlpi de susținere. Oficialitățile ar trebui să acorde mai mult interes acestui subiect. De asemenea, cred că este bine ca oamenii să-și facă datoria civică de a asigura locuința”.

Punctul de vedere al lui Alice Carabulea, în vârstă de 34 de ani, este următorul: “Locuiesc la casă, în mediul rural. În urma celor întâmplate, cred că posibilitatea producerii unui seism major este una foarte ridicată, astfel că se poate întâmpla în orice moment. Nu mă simt deloc pregătită, am temeri mari, deoarece clădirile din Teleorman sunt vechi și nu cred că ar rezista”.

Maria, pensionară din comuna Orbeasca, de 67 de ani: “În cazul unui cutremur, m-aș adăposti sub o masă, sub tocul ușii sau aș ieși afară. La cutremurul din ’77 mă aflam la Curtea de Argeș, unde s-a simțit puternic. Din punctul meu de vedere, clădirile din Alexandria au fost construite cu simț de răspundere. Cred că sunt șanse mari să se producă și în România un cutremur mare, pentru că în ultima vreme, Europa a fost serios zguduită. Cu toate acestea nu mă tem, consider că ceea ce este menit să se întâmple, se va întâmpla oricum”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.