Social

Ce schimbări se produc la tarifele RCA în funcție de localitatea de domiciliu

Odată cu introducerea criteriului zonal în calculul tarifelor RCA, care a avut loc la începutul anului 2023, prețurile au suferit modificări radicale pentru șoferii care locuiesc în zone cu risc crescut de accidente. Astfel, conducătorii auto vor plăti tarife mai mari la asigurările auto obligatorii dacă locuiesc în orașe mari sau în localități cu un număr ridicat de accidente auto.

În orașele mari, această prevedere a adus creșteri cu aproximativ 270 de lei pentru RCA. Acest lucru se stabilește în funcție de zona de rezidență, dar și de daunele mașinii, în cazul unui accident rutier. Noile modificări au permis firmelor de asigurare noi criterii de calcul, iar prețul polițelor șoferilor din orașele mari au explodat în comparație cu orașele mici sau mediul rural.

În ceea ce privește județul Teleorman, Alexandria se clasifică pe primul loc în ceea ce privește categoria de risc crescut de accidente. Privind însă la nivel național, nu putem pune municipiul Alexandria, a cărei populație este în jur de 40.000 locuitori, laolaltă cu orașele mari precum municipiul  București (2.162.282 locuitori) sau Iași (309.289 locuitori).

Potrivit celor mai noi modificări, conducătorii auto teleormăneni beneficiază de prețuri mai bune. Asiguratorii susțin că șoferii din orașele mari plătesc mai mult pentru RCA din cauza numărului mare de accidente și valoarea mai mare a reparațiilor care se înregistrează în aceste localități. De altfel, este binecunoscut și faptul că prețurile RCA au explodat din octombrie 2021, din momentul în care compania de asigurări City Insurance a fost falimentată, iar de atunci prețurile sunt în continuă creștere.

Conform unei statistici a Organizației Mondiale a Sănătății, privind clasificarea orașelor în funcție de numărul de accidente, pe primul loc se află București, fiind locul cel mai periculos pentru șofat. E drept că aici sunt cele mai multe mașini, dar ca număr de decedați în urma accidentelor rutiere, Suceava și Covasna sunt pe primele locuri. Conform datelor, lunile iulie și august sunt lunile în care au loc cele mai multe accidente cauzatoare de vătămări corporale, iar în februarie, cele mai puține.

În ceea ce privește situația RCA-urilor în Teleorman, pragurile de preț se stabilesc în funcție de vârstă  și de capacitatea cilindrică a automobilului. Agenția de asigurări și DRPCIV au o bază comună, astfel încât va fi ușor de identificat dacă proprietarul a fost sau nu implicat într-un eveniment rutier, în acest mod fiind stabilit prețul final. În ceea ce privește vârsta, șoferii de până la 31 de ani vor suporta un preț mai mare, chiar aproximativ dublu. O altă categorie de persoane care vor scoate o sumă mai mare din buzunar pentru asigurare vor fi persoanele trecute de 60 de ani. Luând un exemplu concret, pentru un teleormănean în vârstă de 35 de ani, deținător al unui automobil cu capacitate motor 1.4, proprietar al mașinii de mai bine de 8 ani în care nu a avut loc niciun eveniment rutier, va beneficia de o reducere bonus de preț, de la 800-900 de lei, suma aproximativă normală, la 450 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.