Social

Ce sancțiune riscă șoferii care nu aprind luminile de întâlnire pe toate categoriile de drumuri

Săptămâna trecută, în Monitorul Oficial, a fost publicată legea care îi obligă pe șoferi să circule cu luminile de întâlnire (faza scurtă) pe toate categoriile de drumuri. Până la această modificare a Codului Rutier, obligația de a folosi luminile era doar pentru autostrăzi, drumuri expres (DEx) și drumuri naționale europene (E). Luminile de întâlnire/zi sunt foarte utile mai ales pe drumurile cu o singură bandă/sens, în cazul depășirilor, pentru a aprecia mai bine vehiculul din față, în mod deosebit la o culoare a caroseriei asemănătoare asfaltului. Totodată, mulți conducători auto circulă doar cu pozițiile sau cu proiectoarele de ceață, deși este amurg sau chiar noapte.

Concret, de joi, 15 iunie 2023, conducătorii auto sunt obligați să aprindă luminile, faza scurtă, la mașinile de generație mai veche, la cele noi acestea aprinzându-se automat, și pe drumurile din localități, drumuri comunale, județene și naționale.

Amenzile se vor aplica începând cu 12 iulie, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, sancțiunea fiind în valoare de 290 de lei sau 145 dacă se achită în termen de 15 zile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.