Eveniment

Ce pun la bătaie comercianții în aceste zile, la mini-târgul din Alexandria

Zilele acestea, în municipiul Alexandria, se desfășoară un târg amplasat pe platoul dintre Palatul Administrativ și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Teleorman. Produsele comercializate sunt variate, în mare parte fiind vorba despre produse artizanale, dar și tradiționale.

În cadrul târgului, l-am găsit pe Stoian Radion, numit și “omul cu icoanele”, în vârstă de 62 de ani, din Bacău. Acesta lucrează icoane sculptate, opinci, căciuli, pileus dacic, bundițe, cojoace și multe altele. Este pentru a 5-a oară când participă la târgul organizat în Alexandria și tot aici se afla în ziua în care s-a declarat oficial stare de pandemie. În ceea ce privește prețurile, acestea sunt mai mici decât în urmă cu 3-4 ani, deoarece lipsa de bani a oamenilor are repercusiuni asupra comercianților. Radion mai menționează faptul că are peste 2.000 de icoane oferite gratuit, dar și că în Alexandria a legat o strânsă prietenie cu multe persoane.

La o altă tonetă am regăsit trei tineri din Târgu Mureș, care comercializează cozonac kurtos și care nu se află pentru prima dată în Alexandria, participând și la târgul de toamnă. Prețul acestor bunătăți a mai scăzut, ajungând astfel la prețul de 20 de lei pentru un kurtos simplu și 25 de lei pentru cel asezonat cu nucă, scorțișoară sau cocos. Aceștia spun despre produs că este de post și că rămâne la fel de moale și a doua zi.

Nu departe, este amplasat un “restaurant” pe roți, cu produse din pește și tradiționale, iar comercianții sunt originari din Roșiori de Vede. Ei spun că vânzările sunt foarte mici, deși prețurile au rămas la fel. Cel mai ieftin produs este hamsia, care se vinde cu 5 lei porția, iar cel mai scump produs sunt creveții, la 20 de lei porția. O jumătate de pui la jar costă 15 lei, iar o porție de 100 g de varză este 5 lei.

Printre produsele comercializate în cadrul târgului, se mai numără și dulciurile de casă, aduse din București. Comercianții acestor delicatese au relatat faptul că vânzările merg extrem de prost, oamenii sunt reținuți, posibilitățile financiare au scăzut, iar acest lucru îl resimt și IMM-urile. În general, se caută ciocolata, care are prețul de 70 lei/kg, iar ciocolata fără zahăr este cel mai costisitor produs, fiind vândut la prețul de 80 de lei/kg. Printre cele mai accesibile produse regăsite la această tarabă sunt rahatul și halvaua, la prețul de 40 de lei.

Nici la capitolul încălțări, situația nu stă mai bine. La una dintre tonete se comercializează pantofi din piele, de o calitate superioară, la prețuri de producător. Astfel, cea mai ieftină pereche este doar 150 de lei, iar cei mai scumpi nu sar de 200 de lei. Vânzătorii spun că, de ieri și până astăzi, au vândut doar câteva perechi, extrem de puțin. Persoanele cele mai dispuse să cumpere astfel de încălțări sunt, conform spuselor comercianților, pensionarii.

Un localnic în vârstă de 48 de ani, Bidigae Vasia, s-a alăturat târgului, punând la vânzare fructe și legume: “Locuiesc în Alexandria și acesta este al 8-lea an în care particip. Vânzările sunt foarte scăzute, orașul este mic și plin de supermarketuri. Prețurile au mai crescut, cu 30-40% în en-gross. Cel mai bine se vând fructele de sezon – citricele și fructele românești. Cel mai scump produs este nuca românească, pe care o vând la prețul de 40 de lei, deși la un supermarket cunoscut din oraș, prețul pe kg este de 100 de lei, iar nuca este râncedă, vidată”.

Nu aveau cum să lipsească de la acest târg nici grătarele sfârâind. Comercianții sunt din localitate și pun la dispoziția cumpărătorilor produse din carmangeria proprie. Astfel, prețul unui mic este de 5 lei, iar prețul unui piept de pui la gramaj de 500 g se vinde cu 20 de lei. Alexăndrinenii pot servi o masă în acest loc, până marți, la ora 21:00, când târgul se va încheia. Printre produsele comercializate se mai regăsesc haine din piele, dar și brânzeturi, produse din carne afumată, dar și băuturi artizanale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.