Politic

Ce n-au ştiut sau n-au vrut să ştie consilierii PDL şi PNL de la Alexandria – Digul de la Vedea este un proiect transfrontalier, împotriva inundaţiilor, dar şi zonă de agrement

646x404Monica DUMITRESCU

„Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei (oraşului, judeţului). Aşa să-mi ajute Dumnezeu.”– Câtă bună-credinţă şi pricepere pentru binele locuitorilor oraşului Alexandria au pus consilierii locali ai PDL şi PNL în votul din trecuta şedinţă de consiliu?

 

Consolidarea digului de apărare împotriva inundaţiilor a municipiului Alexandria urmează să se realizeze în cadrul proiectului “Crearea de zone ecourbanistice în Euroregiunea Dunărea de jos – modele de dezvoltare urbană durabilă” prin Programul de colaborare transfrontalieră România –Bulgaria 2014 – 2020. Proiectul presupune atât consolidarea şi supraînaltarea digului (investiţia se va realiza prin supraînălţarea digului cu 50 cm, consolidarea şi lăţirea de la 3,5m la 5 m şi amenajarea părţii superioare a digului în vederea permiterii accesului mijloacelor auto de intervenţie în caz de dezastru), cât şi amenajarea digului şi împrejurimilor acestuia ca zonă de promenadă pentru locuitorii din municipiul Alexandria.

Potrivit primarului Victor Drăguşin, digul de apărare împotriva inundaţiilor a municipiului Alexandria a reprezentat mijlocul de protecţie la inundaţiile din anii 70 şi 90. În timp, s-au produs degradări ale digului care au permis mici infiltraţii de apă care au afectat zonele invecinate. Prin lucrările de reabilitare se urmăreşte consolidarea digului, înălţarea şi lăţirea acestuia. Toate intervenţiile care se vor face vor fi nonagresive şi în relaţie cu apa. Astfel, se va avea în vedere reabilitarea malurilor Râului Vedea în zonele periferice cu păstrarea aspectului natural al acestora. Taluzurile Râului Vedea vor fi amenajate în aşa fel încât să se păstreze caracterul natural existent. Malurile se vor amenaja cu gardene. Se vor planta arbori şi arbuşti pe malurile Râului Vedea şi în vecinatate formând un aliniament pe marginea aleilor pietonale/ciclabile, fără a afecta curgerea apei în vreun fel.

Pentru realizarea obiectivelor stabilite în cadrul proiectului “Crearea de zone ecourbanistice în Euroregiunea Dunărea de jos – modele de dezvoltare urbană durabilă” prin Programul de colaborare transfrontalieră România – Bulgaria 2014– 2020, este însă necesar ca digul să fie preluat în administrare de către Consiliul Local al municipiului Alexandria. Proiectul de Hotărâre privind preluarea digului a fost respins în şedinţa de săptămâna trecută, consilerii locali ai PDL şi cei ai PNL nedându-şi girul, însă cel mai probabil va fi reintrodus pe ordinea de zi într-una din şedinţele viitoare.

vedea 1vedea 4vedea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.