Eveniment

Cazuri de pestă porcină, confirmate la Seaca și Islaz

În data de 31.05.2019, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli, probele fiind prelevate de la 2 porci mistreți vânați pe un fond de vânătoare aparținând AJVPS Teleorman din proximitatea localității Seaca.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman a acționat pentru ecarisarea teritoriului și expedierea celor două cadavre la o unitate de neutralizare a cadavrelor, în condiții de biosecuritate, așa cum sunt specificate de legislația privind evoluția si gestionarea focarelor de PPA.

În data de 04.06.2019, I.D.S.A. a confirmat prezența virusului acestei boli, probele fiind prelevate de la 2 cadavre de porc domestic provenind din două exploatații nonprofesionale din localitatea Islaz.

În urma confirmării diagnosticului, s-a intervenit de urgență, aplicând instrucțiunile din manualul operațional de acțiune in Pesta Porcină Africană.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum și pentru stabilirea zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităților locale. Toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate sub control sanitar veterinar oficial, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.