Eveniment

Cazul de pestă porcină confirmat în Teleorman este unul izolat/ DSVSA: Nu va fi sacrificat preventiv niciun porc

Niciun porc nu va fi sacrificat preventiv la nivelul județului Teleorman, chiar dacă a fost confirmat primul caz de pestă porcină africană (PPA), a precizat Iulian Ianculescu, directorul DSVSA Teleorman în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de miercuri, 17 octombrie.

Potrivit sursei citate, teleormănenii nu au motive să intre în panică, mai ales în contextul în care cazul confirmat este singular, deocamdată, iar cadavrul porcului de la care au fost prelevate probele a fost găsit în pădure și nu într-o gospodărie. Totodată, a mai precizat Iulian Ianculescu, și în cazul în care va fi confirmat un caz de pestă porcină africană în interiorul unei exploatații, nu se impune sacrificarea porcilor pe o rază mare sau la nivelul întregii localități.

„Este un caz atipic de suspiciune confirmată la nivelul județului Teleorman, care depășește manualul operativ. Cele două cadavre au fost descoperite la marginea pădurii, la aproximativ 3 km de localitate (n.r. Slobozia Mândra). Au fost luate imediat, încă de când Primăria a sesizat autoritățile referitor la prezența celor două cadavre, măsurile importante ce se impun în astfel de cazuri”, a precizat directorul DSVSA Teleorman.

Astfel, a precizat Iulian Ianculescu, se încearcă identificarea persoanelor care au aruncat cele două cadavre la marginea pădurii, toate exploatațiile de porci din zona localității Slobozia Mândra sunt supravegheate, sunt efectuate controlale zilnice în fondurile de vânătoare pentru a identifica eventualele cazuri de porci mistreți bolnavi, sunt organizate filtre formate din reprezentanți IPJ și DSVSA care verifică toate transporturile de animale sau carne, sunt informați cetățenii din zona localității în care a fost confirmat cazul de pestă referitor la ce anume au de făcut în cazul în care observă că animalele se îmbolnăvesc.

Primul caz de pestă porcină a fost confirmat marți, 16 octombrie, în localitatea Slobozia Mândra, la granița cu județul Olt, analizele de laborator fiind cele care au spulberat orice urmă de îndoială. Potrivit DSVSA Teleorman, au fost prelevate probe de la două cadavre de porci găsite la marginea pădurii de la Slobozia Mândra și trimise la laborator, suspiciunea fiind confirmată în cazul unuia dintre ele.

La nivel național, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţase, săptămâna trecută, că au fost confirmate aproape o mie de focare de pestă porcină africană în 246 de localităţi din 13 judeţe.

One Comment

  1. deja sunt 3 focare in Teleorman…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.