Social

Cauzele probabile ale insuccesului la Bacalaureat, identificate de ISJ Teleorman

IMG_5451Monica DUMITRESCU

Absenteismul, lipsa unei pregătiri constante şi serioase, superficialitatea cu care a fost tratat examenul de către elevi, insuficienta implicare a cadrelor didactice, slaba implicare în demersul educaţional a familiei, dar şi situaţia economică a judeţului, sunt considerate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman principalele cauze care au condus la eşecul candidaţilor teleormăneni la examenele naţionale.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată vineri, 10 iulie, inspectorul şcolar general, prof. Valeria Gherghe a prezentat o analiză a rezultatelor obţinute în Teleorman la Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat din acest an, precum şi o situaţie a promovabilităţii în ultimii 4 ani la Evaluarea Naţională şi ultimii 10 ani la Bacalaureat.

 

Evoluţia rezultatelor la Evaluarea Naţională din 2012 până în prezent

 

La Evaluarea Naţională, comparativ cu anul de referinţă 2012, an în care prof. Valeria Gherghe a preluat conducerea învăţământului teleormănean, procentul mediilor peste cinci este mai mare. Dacă în 2012 obţineau medii peste cinci la Evaluarea Naţională 62,27% dintre absolvenţii de gimnaziu teleormăneni, iar diferenţa dintre promovabilitatea în Teleorman şi media naţională era de sub patru procente, un an mai târziu, în 2013, procentul de promovabilitate a crescut la 63,71%, însă diferenţa până la media naţională a fost de peste 12 procente. O creştere spectaculoasă a rezultatelor absolvenţilor de gimnaziu la Evaluarea Naţională s-a produs în 2014, 70,41% dintre teleormăneni obţinând medii peste cinci, procentul fiind aproape egal cu media naţională, ceea ce a dus la clasarea Teleormanului pe locul 19 în ierarhia naţională. Minunea nu a ţinut mult, anul acesta procentul mediilor peste cinci scăzând la 67,78%, iar diferenţa dintre acesta şi media naţională ajungând din nou la aproape 12 procente, în ierarhia naţională Teleormanul ajungând din nou pe ultimele locuri.

 

Procentele de promovabilitate la Bacalaureat în ultimii 10 ani

 

La Bacalaureat, inspectorul şcolar general a prezentat o situaţie pe ultimii 10 ani, însă până în 2010, inclusiv, în media examenului intrau şi notele la probele orale, ceea ce a făcut ca rezultatele să fie mai bune. Astfel, în anii 2006-2010 au fost înregistrate la Bacalaureat în Teleorman procente de promovabilitate de peste 60%, ajungând chiar la 84,44% în anul 2009, cu trei procente peste media naţională, un record absolut pentru Teleorman. În ceilalţi ani din perioada la care ne raportăm, chiar dacă rezultatele în Teleorman au fost peste 60%, diferenţa până la media naţională a fost de cel puţin 8 procente, ajungând chiar şi până la 15 procente.

În 2011, primul an în care notele la probele orale au fost scoase din calculul mediei generale, procentul de promovabilitate la Bacalaureat a scăzut în Teleorman sub 50%, la fel şi media naţională, care în acel an a fost de doar 45,72%, mai mică comparativ cu promovabilitatea în Teleorman. În 2012, noua măsură luată pentru eliminarea oricăror suspiciuni cu privire la fraudarea examenului, respectiv introducerea camerelor de supraveghere în sălile de examen, este probabil cauza scăderii procentului de promovabilitate în Teleorman la 30,27%, probabil cel mai mic în istorie. În 2013 procentul de promovabilitate la Bacalaureat a crescut la 36,27%, iar un an mai târziu, în 2014 a ajuns la 45,27%, diferenţa dintre procentele din Teleorman şi media naţională fiind însă de aproape 20% în 2013 şi de peste 15% în 2014. În 2015 s-a înregistrat o uşoară scădere a procentului de promovabilitate la Bacalaureat în Teleorman comparativ cu anul trecut. După soluţionarea contestaţiilor, procentul de promovabilitate în Teleorman a ajuns la 44,31%, însă diferenţa dintre acesta şi media naţională este de peste 20 de procente.

 

Măsuri urgente pentru pregătirea candidaţilor la Bacalaureat în a doua sesiune

 

Inspectorul şcolar general, prof. Valeria Gherghe, a precizat că după o analiză amănunţită a rezultatelor, după discuţii cu elevi, profesori, părinţi, săptămâna viitoare urmând să aibă loc o dezbatere la care vor participa reprezentanţi ai tuturor categoriilor enumerate şi la care va participa şi preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România, teleormăneanul Iulian Cristache, vor fi luate măsuri pe termen lung pentru îmbunătăţirea pregătirii elevilor şi, implicit, a rezultatelor acestora la examenele naţionale.

“Sistemul de învăţământ este unul de parteneriat, elevi, profesori, părinţi, împreună putem să facem lucrurile să evolueze, pentru că ne dorim cu toţii să avem rezultate mai bune”, a precizat Valeria Gherghe.

Până atunci, vor fi luate o serie de măsuri pentru pregătirea absolvenţilor care nu au promovat Bacalaureatul şi vor să îşi mai încerce şansele în sesiunea a doua din acest an.

Printre acestea se numără desfăşurarea întâlnirilor cu directorii unităţilor de învăţământ în intervalul 13-17 iulie, elaborarea graficului de pregătire suplimentară şi demararea acesteia pentru absolvenţii nepromovaţi în fiecare unitate de învăţământ liceal şi monitorizarea modului de desfăşurare a pregătirii suplimentare a candidaţilor. Prezenţa elevilor la aceste programe de pregătire va fi afişată pe site-ul oficial al ISJ.

One Comment

  1. „… introducerea camerelor de supraveghere în sălile de examen, este probabil cauza scăderii procentului de promovabilitate în Teleorman…”, zise sefa ISJ.
    ???!!!???
    Ar fi trebuit si mai multe semne de intrebare si exclamare pentru simplul motiv ca nu inteleg cum de sa ajuns la concluzia ca o camera video de supraveghere poate influenta prestatia unui elev!?! Respectiva „camera” il tine cumva de mana pe elev si nu-l lasa sa scrie? Ii suge cerneala din stilou sau pasta din pix si nu mai are sarmanul elev cu ce scrie? Ii spala cumva creierul si ramane fara idei?
    De ce se cauta permanent vina in… colateral si nu acolo unde trebuie? Una dintre cauzele scaderii notelor la examene si implicit al procentului de promovabilitate este, de exemplu, expusa chiar intr-un articol alaturat, in care se relateaza despre „performantele” cadrelor didactice la examenul de titularizare. Note mici, incercari de fraudare (la respectivul examen exista camere de supraveghere???), neprezentari etc.
    Doamna General, domnilor inspectori, lepadati-va de obiceiul de a… curata pestele de la coada! Ocupati-va de cap si, in mod sigur, rezultatele se vor imbunatati!
    Cat priveste „masura” organizarii meditatiilor „de vara”, se stie ca nu este una noua, dupa cum se stie si ce „mare” succes in ceea ce priveste participarea elevilor (si partial realul… devotament al profesoril) a avut! Dar, ca totdeauna, obicei ramas din „vremuri imemoriale”, se va bifa si acum o actiune, ca sa nu aiba nimeni motiv sa spuna ca nu s-a facut nimic!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.