Social

Valentin Filip: “Eu mă mir că spitalul acesta încă mai funcţionează”

Carmen Dumitrescu

În acest moment, spitalul nu are bani pentru asigurarea necesarului de medicamente şi de hrană pentru pacienţi, iar lucrurile tind să meargă din rău în mai rău, pentru că nici CAS Teleorman nu susţine eforturile noului manager de a redresa situaţia. Dacă la această lipsă cronică de fonduri mai adăugăm şi numărul mare de pacienţi care vin la spital pentru a-şi face analize gratuite sau pentru a beneficia de o consultaţie gratuită, pentru că le este greu să meargă la medicul de familie sau la specialist, atunci e clar că spitalul se confruntă cu o situaţie mai gravă decât oricând până acum. Trebuie spus că povestea contractului cu CAS, întotdeauna insuficient, se aplică şi în prezent, astfel că e normal ca actualul manager să considere că în prezent, are de-a face cu o provocare mult mai serioasă decât oricând.

 

Camera de Gardă, locul predilect al nevroticilor şi ipohondrilor

La Unitatea de Primiri Urgenţe a celui mai important spital din judeţ, numărul celor care cer zilnic o consultaţie din partea specialiştilor depăşeşte suta. Desigur, nu e cazul să ne îngrijorăm şi să deducem din aglomeraţia de la Unitatea de Primiri Urgenţe că suntem un judeţ de oameni extrem de bolnavi, care din sărăcie sau din disperare, nu găsesc nici o altă soluţie de a-şi trata afecţiunile, cu excepţia celei de a apela la sprijinul medicilor de la Urgenţe. Potrivit medicilor care lucrează în acest spital, majoritatea celor care se prezintă la secţia U.P.U. nu sunt realmente urgenţe medicale. Ba mai mult decât atât, oamenii care vin acolo acuză tot felul de situaţii rizibile, la prima vedere, dar foarte obositoare pentru cei doi medici care asigură garda de dimineaţă şi până la orele 14.30. După această oră, urgenţele medicale sunt preluate de un singur medic, care, în mod evident, face şi el faţă cu greu solicitărilor, multe dintre ele pur şi simplu enervante: “Pe noi ne costă totul. În felul acesta, este foarte greu să acordăm asistenţă medicală de urgenţă şi vorbesc aici de urgenţele de gradul 1 sau 0, adică de urgenţele serioase. Alţii, pur şi simplu, vin la spital pentru că le e mai uşor să vină la spital decât să se ducă la medicii de familie. Marea majoritate fac aşa… În loc să vină la spital cu bilet de trimitere, cu ceva investigaţii făcute, ei vin în acest scop la spitalul cu scopul de a-şi face aceste investigaţii”.

 

Spitalul Judeţean nu are bani nici pentru personal

În acest moment, cei care au nevoie cu adevărat de sprijinul specialiştilor din Spitalul Judeţean pot constata că dacă nu îşi achiziţionează singuri cele necesare – medicamente şi hrană – sunt puşi în situaţia de a se lupta mai mult timp cu boala şi suferinţa. Asta pentru că spitalul întâmpină acum probleme serioase atât în legătură cu achitarea utilităţilor, cât şi în privinţa altor cheltuieli importante, cum sunt cele lagate de personal. În condiţiile date, mulţi medici doresc să plece din spitalul teleormănean, optând pentru un job mai bine plătit în străinătate. Sunt deja câteva cazuri celebre de acest fel în judeţ şi, se pare, exodul continuă.

Potrivit manangerului interimar, Valentin Filip, dacă situaţia va continua în acelaşi fel, s-ar putea ajunge în situaţia în care personalul să nu mai poată fi plătit şi atunci cei care vor avea de suferit vor fi tot pacienţii spitalului: Sigur că sunt nişte servicii care se fac şi care sunt peste contractul cu CAS – contractul niciodată n-a fost îndestulător. În condiţiile astea, cumulăm arierate iar în ultimele trei luni am dispus numai de jumătate din cheltuielile de personal ale spitalului. Apa pe mine la spital mă costă în jur de 700 de milioane de lei vechi pe lună. Curentul e un miliard, iar în ceea ce priveşte medicamentaţia şi hrana pacienţilor, situaţia stă foarte prost. Ce să vă mai spun altceva… De unde să fie bani? Pe mine cheltuielile cu personalul  mă costă lunar, cu cotele la stat, 1.840.000 lei, deci din start contractul pe care l-am avut făcut cu Casa de Asigurări de Sănătate a fost unul insuficient. Am încercat să renegociem contractul, ni s-a răspuns că, potrivit legilor în vigoare, aşa ceva nu se poate. Eu sper să mai existe pe undeva să ni se dea un supliment. În general noi am învăţat să mergem pe sponci aşa şi la un moment dat am mai primit câte ceva. Sunt o grămadă de restanţe din trecut, pentru că managementul doamnei Cătrună a lăsat urme, dar eu nu acuz pe nimeni, dar vă spun doar că în momentul acesta, arieratele neplătite de CAS sunt în valoare de 230 de miliarde de lei vechi. Aceştia  sunt bani pe care, dacă i-aş primi, aş acoperi şi datoriile către bugetul de stat, şi cheltuielile celelalte. Dar în condiţiile de faţă, eu mă mir că spitalul acesta încă mai funcţionează”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.