Social

Cât de mulțumiți (sau nemulțumiți) sunt angajații din Alexandria de locul de muncă actual

Conform unui sondaj de opinie realizat printre locuitorii din Alexandria, mai bine de jumătate dintre cei intervievați, angajații societăților locale, se declară nemulțumiți de condițiile de lucru, de pachetul salarial sau de program. Angajații se confruntă adesea cu sentimentul de incertitudine economică, fiind tot mai preocupați de problemele financiare, dar și de această perioadă nesigură. La sondaj au luat parte persoane din diferite cateogrii de vârstă, dar și din diverse domenii de activitate.

Lipsa de stabilitate la locul de muncă este, de asemenea, un alt factor ce degradează bunăstarea mentală a salariaților. De aici, tot mai multe persoane au tendința permanentă de a analiza piața muncii, din dorința de schimbare. O bună parte dintre respondenți au recunoscut faptul că nu se văd în perioada următoare încadrați în același loc de muncă. Un alt aspect sugestiv este acela că sunt tot mai puține cazurile în care teleormănenii depășesc perioada de un an la același job.

Acesta este și cazul Ioanei, o tânără de doar 20 de ani, care în prezent lucrează ca și ospătar în Alexandria. Deși foarte tânără și, practic, la început de drum, aceasta nu își găsește motivația de a continua acest job, luând chiar în calcul eventualitatea unei demisii, după doar 6 luni de lucru. Ioana susține faptul că se simte epuizată psihic, nu din cauza volumului de muncă, ci nivelului înalt de stres, dar și a programului prelungit, care începe la ora 8 a dimineții și se poate încheia la ora 23:00, sau chiar următoarea dimineață, în cazul unor evenimente: “Îmi place meseria de ospătar, îmi face plăcere să o practic, dar, din păcate, Alexandria nu ne oferă mai mult de atât. Mă gândesc să renunț curând, pentru că mă simt obosită zi de zi, nu reușesc să îmi mai desfășor activitățile din cadrul căminului. Nu este un local foarte aglomerat, fac față destul de bine volumului de clienți, dar nu și programului. Nu sunt deloc mulțumită nici de salariu, care este de doar 1.800 de lei net. Din păcate, este singura mea ocupație, deoarece nu dispun de timp pentru a realiza ceva suplimentar”.

Un alt respondent este Adrian, în vârstă de 23 de ani, domiciliat în municipiul Alexandria. Acesta este un proaspăt angajat în meseria de livrator, având doar 2 luni la actualul loc de muncă. Singurul avantaj pe care a reușit să îl menționeze după o lungă perioadă de gândire a fost acela că este aproape de casă: “Nu sunt mulțumit de program, este unul destul de solicitant și consider că am nevoie de ceva mai lejer. Îmi doresc să găsesc un alt loc de muncă mai bine plătit. Din salariul pe care îl obțin la momentul actual, 1.800 de lei, nu m-aș putea descurca de unul singur. Din cauza acestui lucru, familia mea mă susține financiar în măsura în care este posibil acest lucru”.

Mimi, în vârstă de 52 de ani, este lucrător comercial și locuiește în Alexandria: “În principiu, sunt mulțumită de locul de muncă. Avem un colectiv frumos și serios și suntem aproximativ de aceeași vârstă. Salariul meu este cel minim pe economie, este puțin, ce-i drept, dar la bugetul casei contribuie și soțul care lucrează.  Încercăm de fiecare dată să ne rezumăm la strictul necesar”.

Unul dintre fericitele cazuri este cel al lui Mihai, casier la o sală de jocuri electronice din Alexandria, în vârstă de 25 de ani, care spune că este mulțumit de locul de muncă actual, același de 5 ani. Și, din punct de vedere salarial, Mihai este unul dintre puținii angajați teleormăneni care sunt remunerați cu mai mult decât salariul minim pe economie, mai exact 3.500 lei net: “Sunt foarte mulțumit de acest loc de muncă. Clienții sunt foarte colaboranți și binevoitori, am un program bun, colectiv unit și salariu destul de satisfăcător pentru Alexandria. La început a fost solicitant, dar acum fac această meserie din plăcere”.

Ionuț, în vârstă de 36 de ani, din Alexandria, este vânzător la un magazin de instalații electrice de mai bine de 13 ani: “Sunt relativ mulțumit, deoarece locuiesc aproape de locul de muncă, este o meserie curată, salariul de 1.800 de lei net îl primesc întotdeauna la timp, iar programul este de 8h/zi. Veniturile lunare le suplinesc cu cele câștigatate din meseria de DJ. Aici, veniturile diferă de la perioadă la perioadă, în funcție de evenimente, dar dacă ar trebui să dau o medie, mai încasez încă un salariu minim lunar”.

Respondentul cu cea mai lungă activitate în cadrul aceleiași companii este Ștefan, care lucrează de 25 de ani ca și economist în cadrul unei companii de telefonie mobilă din Alexandria. Acesta are vârsta de 48 de ani și locuiește în Alexandria: “Sunt foarte mulțumit de activitatea mea. Pe o scară de la 1 la 5, m-aș situa pe poziția 4 în ceea ce privește gradul de mulțumire. Nu mă gândesc să schimb domeniul în care activez, deoarece am dintotdeauna o pasiune pentru telefoane, la care se mai adaugă și motivația financiară. Venitul pe care îl realizez lunar depășește salariul mediu pe economie, care îmi este suficient pentru satisfacerea tuturor nevoilor”.

În topul celor mai bine plătiți teleormăneni se încadrează Ionuț, în vârstă de 34 de ani, care lucrează ca șofer de camion de aproximativ 4 ani: “Sunt în mare măsură mulțumit de locul meu de muncă deoarece practic meseria care îmi place, salariul este destul de motivant, 6.000 de lei net, dar se poate și mai bine. Și programul este unul destul de avantajos, deoarece îmi oferă posibilitatea de a realiza activități recreative și să petrec timp cu familia. Mă gândesc să îmi schimb locul de muncă pentru a petrece și mai mult timp împreună cu cei dragi. M-aș orienta către un loc de muncă la stat, tot ca și șofer”.

Un alt motiv pentru care tinerii angajați sunt nemulțumiți este acela că o bună parte dintre locurile de muncă din mediul de stat sunt ocupate, în mare parte, de persoane vârstnice. Fie că este vorba de instituții publice, ghișee, spitale, dar și altele, tinerii se simt neîndreptățiți de faptul că nu au posibilitatea de a activa într-o funcție de stat, deoarece locurile sunt ocupate de persoane mai în vârstă. Aceștia și-ar dori ca pe viitor, angajații de la stat în pragul de pensionare să cedeze locurile tinerilor din județ pentru ca aceștia să nu mai fie nevoiți să își caute de muncă în alte orașe.

One Comment

  1. Gogu Pintenogu

    Despre angajatii de la stat nu spuneti nimic? Probabil ca sunt foarte multumiti, avand in vedere ca au salarii babane si 75% dintre ei nu stiu sa scrie corect dupa dictare, dar sa mai redacteze niste adrese. Au luat diplome de la Valahia si sunt vai de capul lor, dar ifose cu carul. Duceti-va intr-un birou de functioari si o sa vedeti cum se bat de muste si comenteaza ce au mai vazut la stiri. Ei sunt cei platiti din banii celor nemultumiti din privat care traiesc cu salariu minim pe economie de pe o zi pe alta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.