Social

Cât de mult (sau cât de puțin) mai citesc teleormănenii / 15 februarie – Ziua Națională a Lecturii

Ziua de 15 februarie a devenit Ziua Națională a Literaturii, începând de anul trecut. Conform opiniei generale, care se aude aproape zi de zi, fie la colț de stradă, fie în școli sau la televizor, “tinerii din ziua de azi nu mai citesc”. E adevărat că trăim într-o epocă modernă, în era vitezei și interesul pentru activitățile literare nu mai este cel de odinioară. Totuși, încă există cititori pasionați, există autori de carte tineri și încă se mai înregistrează vânzări de cărți, mai ales când vorbim de literatura modernă.

Librăriile nu mai sunt la fel de accesate, deoarece cititorii au la dispoziție site-urile ce se ocupă cu comercializarea de cărți, așa numitele librării online. În acest mod, fiecare cititor poate compara prețul unei cărți, dispunând de o gamă variată de magazine virtuale. Practic, cartea dorită este la doar un click distanță, scutind astfel timp. De asemenea, multe cărți sunt disponibile în format PDF sau e-book.

În urma unei discuții cu un reprezentant al unei librării din Alexandria, a reieșit că situația este următoarea: Marea majoritate a cititorilor sunt persoanele de vârsta a treia, care tind să recitească cărți ale tinereții, din categoria clasicism-beletristrică, dar și cărți istorice. A doua categorie de cititori sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, care sunt atrași de categoria SF.

În general, oamenii achiziționează cărți inclusiv în scopul de a le oferi cadou. Pe de altă parte, pensionarii se prezintă în librării în căutarea de oferte promoționale, de obicei în zilele în care intră în posesia pensiilor.

Cu tristețe, mă văd nevoită să afirm faptul că cititul este pe ultimul loc în rândul priorităților tinerilor. Sunt zile în care se vând 10 cărți, alte zile în care se vând 30, dar, din păcate, sunt tot mai multe zilele în care nu este vândută nicio carte. Prețurile au crescut, raportate la salariile din Teleorman. Prețurile sunt variate. Prețul unei cărți în format economic este de aproximativ 40 de lei, iar prețul pentru o carte mai calitativă ajunge la 60-70 de lei. Cea mai accesibilă la preț este literatura școlară, dar este cea mai puțin căutată, deoarece în prezent, elevii studiază după edituri diferite. Pe de altă parte, nu se mai dau bibliografii în cadrul unităților de învățământ. Cea mai scumpă categorie de cărți sunt cele istorice, pentru carre se folosește o hârtie mai calitativă, dar care au și coperte frumos realizate. Părinții nu mai cumpără copiilor cărți educative, atlase, enciclopedii, doar dacă li se cere de la școală.

Lipsa de interes este insuflată din mediul școlar, deoarece nici în școli nu se mai studiază autorii români. Programa școlară alimentează zona SF, iar din 10 copii, 8 sau chiar 9 sunt atrași de domeniul supranaturalului. Cred că mai puțin de un sfert din elevi mai studiază. Adulții nu mai citesc, deoarece programul de muncă este unul solicitant, la care se mai adaugă și necesitatea realizării treburilor gospodărști. Singurii care mai dispun de timp pentru citit ar fi pensionarii”.

Simona, o tânără din județul Teleorman, în vârstă de 25 de ani, este una dintre persoanele care încă obișnuiesc să citească: “Iubesc cititul, încerc să acord cât mai mult timp acestei activități, deși reușesc să mă bucur de această activitate cam de două ori pe săptămână. Achiziționez cărți din mediul online, iar autorul meu preferat este Holly Jackson. Cred cu tărie că încă mai există cititori, chiar am citit recent o informație cu privire la faptul că un anumit site a înregistrat anul trecut cele mai mari vânzări de cărți. Consider că cititul ajută la cunoaștere, dar dacă vorbim despre tinerii de astăzi, care în general preferă cărți horror, SF, cred că este vorba doar de entuziasmul copilăresc de a-și crea propria lume prin intermediul cărților”.

O altă respondentă este Gabriela, în vârstă de 20 de ani, studentă: Îmi place foarte mult să citesc, prefer în general cărțile de dragoste. În trecut, citeam zi de zi, acum însă citesc doar când am ceva timp liber, doarece sunt destul de ocupată cu facultatea. Nu îmi cumpăr cărți din magazine, prefer să le comand.

 Din cauza computerului, tinerii nu se mai preocupă de citit. Cred că educația primită este principala cauză pentru care aleg să nu mai citeasască. Nici părinți nu au fost inițiați în citit și consider că aceeași lucru le este insuflat și copiilor. Consider că și televizorul are un efect negativ. O carte te poate ajuta foarte mult să te exprimi, să îți formezi niște judecăți despre anumite lucruri”.

Mihai, patronul unei firme de construcții, în vârstă de 35 de ani, din județul Teleorman, se situează la polul opus: Nu îmi place să citesc, prefer alte activități. Nu am mai citit de mai bine de 10 ani, deși conștientizez faptul că cititul oferă avantajul dezvoltării creierului și a limbajului. Nu cred că tinerii de vârsta mea mai au înclinație spre lectură. Dacă ar fi să aleg între a cumpăra o carte și un oricare alt lucru, cu siguranță nu aș alege cartea”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.