Social

Casele intră în programul de reabilitare termică

Din data de 7 noiembrie, şi casele au intrat în programul de reabilitare termică, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 63/2012 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Totodată, legea prevede că pentru a intra în program proprietarul casei trebuie să depună la Primărie doar o cerere, la reabilitare fiind eligibile doar casele construite între anii 1950 – 1989, la fel ca şi blocurile de locuinţe, iar modul în care se va face selecţia, va fi probabil acelaşi: primul venit, primul servit. Noul act normativ prevede că toate casele construite între anii 1950 – 1989 sunt eligibile pentru a beneficia de reabilitare termică cu bani de la buget. Totuşi, administraţiile locale vor putea decide dacă vor accepta în program şi casele construite înainte de anul 1950 sau după 1989.

Potrivit programului, banii necesari pentru reabilitarea termică a caselor sunt asiguraţi din granturi europene, în proporţie de 50%, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care va avea o contribuţie de 10%, de la administraţiile locale, în proporţie de 10% – 30%, iar diferenţa va fi plătită de proprietari. Cu alte cuvinte, românii care stau la casă vor putea reduce din costurile pentru căldură prin reabilitarea caselor cu ajutorul autorităţilor, cu precizarea că facturile vor fi reduse abia de iarna viitoare, întrucât primele lucrări vor începe cel mai devreme din primăvara lui 2013. (C.P.)

2 Comments

  1. Sunt curios cate case din pamant au fost batute cu maiul, de tigani, DUPA proiect (ART.1^1-(1)-OUG 63/2012).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.