Social

Casa de Pensii Teleorman, precizări despre acordarea de pensii urmașilor cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19

Casa Județeană de Pensii Teleorman face o serie de precizări legate de acordarea pensiei de urmaș copiilor și soților supraviețuitori ai cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19.

Astfel, transmit reprezentanții instituției, în conformitate cu prevederile art. 4, alin (1) din Legea nr. 56 din 15.05.2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID – 19: ”Urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de următoarele drepturi: dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani; pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului”.

Aliniatul (2) al art. 4 din aceeași lege menționează că ”soţia/soţul supravieţuitoare /supravieţuitor beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) dacă nu se recăsătoreşte”.

De asemenea, prevederile art. 6 alin. (3) din Legea nr. 56/2020 menționează: ”în termen de 15 zile de la data acordării drepturilor prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b) şi alin. (2), beneficiarul optează pentru drepturile stabilite conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi pensia de urmaş stabilită potrivit prezentei legi”.

Casa Județeană de Pensii transmite că, până la clarificarea aspectelor legate de aplicarea Legii nr. 56/2020, casele teritoriale de pensii vor stabili și plăti drepturile de pensie conform Legii nr. 263/2010, urmând ca după modificarea Legii nr. 56/2020 să se stabilească și drepturile prevăzute de acest act normativ, drepturi care vor fi acordate de la data de la care se cuvin.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.