Începând cu aderarea României la UE, Casa de Pensii are obligaţia de a aplica dispoziţiile care reglementează acordarea pensiilor comunitare. Drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat, cu respectarea principiului pro rata temporis.
În cazul persoanelor stabilite pe teritoriul altor state membre, cererea de acordare a drepturilor de pensie se depune la instituția de asigurări sociale de la locul de domiciliu (loc de ședere permanentă), care face toate demersurile către instituția competentă din România, nefiind necesară deplasarea în România a solicitantului stabilit în străinătate sau la instituția statului membru la a cărui legislație a fost supus ultima dată, dacă solicitantul sau susținătorul decedat, după caz, nu a fost supus legislației pe care o aplică instituția de la locul de domiciliu (loc de ședere permanentă).
Cererea va fi însoțită de toate documentele prevăzute de legislația română în vederea acordării drepturilor de pensie; vor fi prezentate, obligatoriu, actele din care să rezulte perioadele de activitate din România (carnetul de muncă sau adeverințe eliberate, în condițiile legii, de foștii angajatori din România, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001).
De asemenea, o persoană care beneficiază deja de o pensie din sistemul public de pensii din România, dar care a lucrat în mod legal și într-un alt stat membru, poate solicita revizuirea drepturilor de pensie în aplicarea regulamentelor europene. La calculul pensiei comunitare se au în vedere și perioadele de asigurare realizate în celălalt stat membru implicat. După calcularea pensiei comunitare, aceasta se compară cu pensia națională în plată și se acordă pensia stabilită în cuantum mai avantajos.
Drepturile de pensie cuvenite urmează a fi primite, fie în România, fie în statul de domiciliu (loc de ședere permanentă), în acest din urmă caz persoana interesată comunicând direct sau prin intermediul instituției competente în materie de pensii din statul de domiciliu, detaliile contului bancar în care va fi transferată suma cuvenită cu titlu de pensie, din sistemul public de pensii din România.
La conferinţa de presă de vineri, 7 august 2015, de la sediul CPP Teleorman privind raportul de activitate au instituţiei în prima parte a anului 2015, directorul executiv al CPP Teleorman, Emilian Bomboe, a precizat că în acest domeniu, în semestrul I al anului 2015, la nivelul CPP Teleorman au fost prelucrate 124 de dosare comunitare şi au fost trimise în străinătate 113 formulare E 205 RO privind cariera de asigurat în România. Pentru persoanele cu domiciliul în străinătate, cele mai multe solicitări sunt cele de recunoaştere a stagiului de cotizare realizat în România, precum şi acordarea sau recalcularea diferitelor categorii de pensii, dintre care 41 sunt cereri pentru certificarea perioadei de asigurat realizate în România, 41 de cereri sunt cazuri noi, respectiv recalculări pensie limită de vârstă, pensie anticipată parţial şi pensie anticipată, 25 sunt cazuri noi de pensie invaliditate şi 6 cazuri noi pensie de urmaşi. În ce priveşte persoanele cu domiciliul în judeţul Teleorman, dar care au lucrat şi pe teritoriul altor ţări membre al Uniunii Europene, au solicitat recalcularea pensiei 32 de persoane şi 20 de persoane au solicitat înscrierea la pensie pe baza vechimii din România. (C.P.)