Economie

Casa de Cultură, la momentul adevărului – Ştefan Tăbăcitu: “Întâi trebuie să vedem dacă în acest imobil mai poate funcţiona ceva, în actualele condiţii”

Carmen Dumitrescu

Preluarea Casei de Cultură în patrimoniul municipiului este unul dintre subiectele care a generat destulă vâlvă în ultima perioadă. Sindicatele au sărit ca arse la auzul veştii, deşi în peste 20 de ani nu au făcut nimic pentru acest imobil şi pentru confortul celor care i-au trecut pragul, chiriaşii clădirii au început lamentările, chiar dacă ei sunt cei responsabili de şubrezirea imobilului, iar administraţia publică din Alexandria se plânge de faptul că situaţia nu e roz deloc iar investiţiile nu se pot demara în condiţiile actuale de întreţinere a clădirii. De aceea, se pare că Primăria Alexandria a solicitat unei firme de specialitate efectuarea unei expertize a imobilului, pentru a vedea dacă şi în ce condiţii se poate trece la redarea acestui imobil alexăndrenilor, laolaltă cu investiţiile de rigoare. În prezent, scaunele sălii de spectacole sunt aceleaşi pe care le utilizau administratorii clădirii înainte de 89, instalaţia electrică e compromisă de tot felul de improvizaţii şi abia acum, Primăria Alexandria s-a ocupat de asigurarea unui sistem de evacuare din sala de spectacole în caz de incendiu. Potrivit administratorului municipiului, Ştefan Tăbăcitu, lucrurile se vor clarifica abia spre finalul acestei luni, când raportul de expertiză şi sugestiile de remediere vor fi înaintate municipalităţii: “Casa de Cultură, în conformitate cu HG 656 din 2013, a fost trecută în domeniul public al municipiului. Conform legii, acest imobil este o clădire de utilitate publică, o clădire care nu avea proprietar, o clădire construită până în 89 conform legilor comuniste din toţi banii care se strângeau la nivel central din veniturile alexăndrenilor de către UGSR. Investiţiile din cultură erau făcute din banii UGSR. Această clădire a fost administrată de către sindicate. După 90 au mai fost patru sau cinci confederaţii sindicale reprezentative, sindicate care susţin acum că sunt stăpânele acestei case de cultură. De asemenea, tot după 90 s-a făcut o asociaţie a sindicatelor, personalitatea juridică a acelei asociaţii nu îi dă dreptul să revendice acest imobil. Până în anul 2013 niciuna dintre acestea nu şi-au exercitat vreun drept de proprietate, pentru că nu-l aveau. Dreptul de proprietate ce înseamnă? Carte funciară şi certificat de intabulare. Legea spune că imobilele de interes public care nu au proprietar şi nu sunt în litigii de revendicare trec de drept în proprietatea publică a municipiului. Şi noi ne-am prevalat de această lege, am urmat paşii prevăzuţi de lege şi iată că am ajuns la preluarea acestui imobil în inventarul şi Cartea Albă a municipiului. Acest lucru a bulversat o parte din mişcarea sindicală, pentru că o parte din cei care spun că sunt stăpânii Casei de Cultură sunt cei care au administrat-o”.

Tot potrivit lui Ştefan Tăbăcitu, în acest moment Casa de Cultură se află într-o situaţie jalnică şi e greu de crezut că expertiza tehnică va demonstra că imobilul poate fi redat alexăndrenilor în condiţiile actuale: “Dar aş vrea să vadă locuitorii acestui judeţ cum arată un imobil administrat de ei. Jalnic! Modificări la structura de rezistenţă, modificări la instalaţia electrică, a plouat pe scenă. Acolo nu exista evacuare în caz de incendiu din sala de spectacole, am angajat o firmă de specialitate care ne face expertizarea PSI, expertizarea tehnică şi expertizarea instalaţiei electrice, pentru că s-au făcut tot felul de improvizaţii, încât e destul de delicat să amenajezi ceva cu actuala instalaţie electrică. Întâi trebuie să vedem dacă în acest imobil mai poate funcţiona ceva, în actualele condiţii. Noi trebuie să vedem dacă mai putem lăsa oamenii să mai intre în acea clădire. Primul lucru l-am făcut. La sugestia celor de la ISU, am rezolvat problema evacuării în caz de incendiu din sala de spectacole. Firma care ne face expertizarea e şi cea care ne va face sugestii dacă mai poate funcţiona în stadiul actual şi dacă poate fi redată funcţionării iniţiale. Iar investiţiile vor fi făcute publice, în funcţia de bugetul anului 2014. Colegii mei de la sindicate, în peste 20 de ani, niciun geam nu au schimbat în imobilul acesta. Situaţia e destul de delicată şi nu are rost să căutăm vinovaţi, ci să vedem cum putem remedia. Raportul expertizei va fi gata la finalul acestei luni şi atunci vom şti ce măsuri pot fi luate”.

2 Comments

  1. Rares Chirila

    Vorbiti de o Casa de Cultura sau de o Casa de Anticariat ?! Fiindca observ ca se vrea orice altceva de la acest imobil, decat indeplinirea scopului pentru care a fost creat, respectiv Cultura.

    Sau poate ca alexandrenii au alt loc in care isi tin spectacolele si aparitiile culturale publice. Iar Tabacitu Stefan nu a fost lider de partid si mare propagandist in vechiul regim, acum este administratorul orasului ?! Nu-i de mirare ca lucrurile merg atat de prost. Aveti ceea ce votati!

  2. TRIFAN ALEXANDRU

    VA FELICIT,TREBUIA IMEDIAT DUPA REVOLUTIE SA FIE
    PRELUATA DE MUNICIPIU,S-A PIERDUL ENORM IN CEEA CE
    PRIVESTE TRADITIA NEAMULUI ROMANESC ,,,,O CRIMA CULTURALA,
    NU STIU DACA CINEVA POTA RECUPERA CEVA,,,,,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.