Eveniment

“Cartele de alimente din Primul Război Mondial”, exponatul lunii aprilie la Muzeul Județean

Pentru luna aprilie 2023, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator “Cartele de alimente din Primul Război Mondial”, Exponatul Lunii Aprilie, ce se deschide luni, 3 aprilie, ora 11.00.

O “cartelă”, “tichet” sau “bon” este un document emis de un guvern pentru a permite titularului să obțină alimente sau alte mărfuri care sunt deficitare în timpul unui război sau în alte situații de urgență când este în vigoare raționalizarea.

Pentru partea de Românie aflată sub ocupația Puterilor Centrale, anul 1917 a reprezentat începutul unui lung șir de privațiuni materiale. Populația a fost supusă unui proces de spoliere inimaginabil, dus la perfecțiune de “calitățile administrației” germane. S-au emis bilete de identitate pentru întreaga populație pe baza cărora au fost tipărite cartele pentru pâine, carne și combustibil. Mijloacele de deplasare (cai, căruțe, biciclete) au fost rechiziționate. A fost emis un număr impresionant de ordonanțe pentru declararea diferitelor bunuri: cantitatea de zahăr pe care o deținea fiecare, animale domestice, păsări, băuturi spirtoase și multe altele. Și interdicțiile erau numeroase: nu se puteau tăia animale, păsări, era interzisă producerea de covrigi, cornuri, prăjituri, săpun, se limita consumul de gaz și electricitate.

Alexandria nu a fost ferită de astfel de măsuri de austeritate. În acest sens, rațiile de pâine, mălai și carne sunt aduse la cunoștință alexăndrenilor prin intermediul unei “Publicațiuni” emise de Primăria Urbei Alexandria la data de 27 ianuarie 1917, comunică reprezentanții Muzeului Județean Teleorman.

One Comment

  1. gogu pntenogu

    Exponatul lunii viitoare va fi: ,,cartela la ulei si cartela la zahar din perioada Ceausista”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.