Social

Carnea de porc, la control. Unde se face examenul pentru depistarea trichinelozei, în Teleorman

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman atenţionează populația, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, asupra riscului de îmbolnăvire cu trichineloză. Astfel, pentru a preveni îmbolnăvirea, specialiştii recomandă efectuarea examenului sanitar-veterinar pentru carnea de porc.

Potrivit DSVSA Teleorman, examenul pentru identificare Trichinellei spp. se poate efectua la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistență din localitățile județului, în Laboratorul Sanitar Veterinar județean, numai de către medicii veterinari abilitați, care au în dotare echipament specific.

Proba de carne de la porcul domestic, destinată examenului trichineloscopic, trebuie să fie de aproximativ 100 g, prelevată din mușchii pilieri, mușchii diafragmei, mușchii maseteri și mușchii intercostali.

În cazul cărnii de mistreț, destinată consumului propriu, locurile de unde se recoltează proba de carne sunt mușchii membrului anterior, mușchii limbii și mușchii diafragmei, iar proba trebuie să fie de aproximativ 200 g.

Trichineloza este o boală parazitară care afectează omul prin consumul de carne de porc care infestată cu larve ale unui parazit din genul Trichinella. Cazurile de îmbolnăvire apar în special în sezonul rece, în perioada sărbătorilor de iarnă, când sunt sacrificați porcii în gospodăriile oamenilor.

Citește și: http://ziarulteleormanul.ro/bani-pentru-unitatile-de-invatamant-zimnicene/

Cu toate că cele mai multe cazuri apar în urma consumului de carne de porc, omul se poate îmbolnăvi și prin consumul de carne provenită de la alte specii de animale receptive, cum ar fi porcul mistreț, ursul, calul sau nutria.

Carnea și toate organele provenite de la porcii cu Trichineloză se confiscă și se trimit pentru distrugere sub control sanitar veterinar, informează DSVSA Teleorman.

De asemenea, în situația în care un animal este diagnosticat cu Trichineloza, dacă acesta este identificat (crotaliat) și înregistrat în exploatația proprie, proprietarul poate fi despăgubit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.