Eveniment

Carmen Dumitrescu şi-a dus “Secretul” în oraşul natal

lansare3Marţi, începând cu ora 16.00, la Biblioteca Bicaz, în prezenţa unui public numeros, a avut loc lansarea cărţii “Secretul”, autor Carmen Dumitrescu. Tânăra scriitoare, redactor la “Ziarul Teleormanul”, ascunde în cartea sa “de suflet” sentimente pe care a dorit să le redea prin cuvinte, deoarece, aşa cum anunţă încă din motto-ul cărţii: “nimeni nu merită să trăiască în întuneric”.

Chiar dacă romanul care dezvăluie un secret a fost arătat întâi cititorilor din Alexandria, unde locuieşte în prezent autoarea provenită din nordul ţării, lansarea de acasă, din judeţul Neamţ, nu putea fi păsuită.

Evenimentul a fost moderat de către directorul Bibliotecii Orăşeneşti Bicaz, Ion Asavei, care a ţinut morţiş ca tânăra scriitoare să-şi prezinte prima creaţie printre apropiaţi. “Prin intermediul reţelei de socializare Facebook, am aflat de la Carmen că scrie o carte şi m-am întrebat de ce să nu fie lansată şi la noi. Scriitoarea Carmen Dumitrescu s-a născut în Bicaz, a făcut şcoala aici şi liceul la Piatra Neamţ. Aici s-au pus bazele formării ei intelectuale, apoi a făcut Facultatea de Ştiinţe Politice la Bucureşti şi conjunctura a dus-o în sudul ţării, la Alexandria. Credeam încă de pe atunci că va ieşi ceva din acest elev, pentru că era o fiinţă iscoditoare, a citit carte după carte din rafturile acestei biblioteci. Cartea este o esenţă a cunoştinţelor pe care le-a dobândit în timp”, a fost de părere directorul Ion Asavei.

În prezidiu, alături de autoare, s-a aflat Zenovia Scrumedea, profesor de limba şi literatura română, îndrumător al paşilor din şcoala generală. Dascălul care i-a urmărit evoluţia încă de la primele cuvinte scrise pe hârtie a povestit o întâmplare din anii de şcoală gimnazială: “Recitând din Eminescu, mergeam, în urmă cu ceva ani, cu elevii din clasa a VII-a, pe drumul ce ducea în nordul Moldovei, la Ipoteşti. Eram impregnaţi de importanţa evenimentului, urma doar să ajungem acolo unde păşise şi marele poet. Ne îndreptam către moşia de la Ipoteşti. Le spuneam copiilor că vor auzi paşii miraculoşi ai copilului Mihail. Deodată, o copilă bălaie, scundă, se aşeză în genunchi şi sărută, ca pe moaşte, ţărâna Ipoteştiului. Ceilalţi s-au răspândit. Eu am rămas înmărmurită lângă ea. Ce faci, Carmen? Cu lacrimi în ochii ei verzi, mi-a şoptit: în sfârşit, am ajuns la EL. Iată că trăia intens evenimentul, Carmen Sofronie. Ştiam că preferă obiectul meu – limba şi literatura română, se remarcase prin compuneri frumoase. Citea cu nesaţ tot ceea ce i se recomanda ca literatură română şi universală”.

La rândul său, Carmen Dumitrescu a povestit cum conceptul cărţii a pornit de pe site-ul de socializare amintit, acolo unde, prin intermediul unui blog literar, posta scrisori către un iubit imaginar. Emoţionată de faptul că circumstanţele au adus-o faţă în faţă cu oamenii care i-au vegheat primii ani de şcoală, autoarea a mulţumit tuturor celor care au acceptat invitaţia de a-i fi în preajmă în clipe importante. “Sunt lângă oameni dragi de care mă leagă însăşi esenţa mea, cărora le sunt recunoscătoare pentru că au venit. “Secretul” e o carte cu mult sentiment. Este o poveste modernă, care se leagă cu preponderenţă în ultimii ani, odată cu evoluţia acestui mijloc de comunicare – internetul. Iubirile virtuale sunt nişte iubiri nocive. Foarte mulţi se implică în astfel de relaţii, în care, practic, îţi formezi o imagine ireală despre ceva ce nu cunoşti sau cunoşti parţial şi atunci îţi construieşti în mintea ta o statuie la care te raportezi. De foarte multe ori, statuia se dovedeşte a fi un maldăr de gunoi”, a sintetizat scriitoarea.

La eveniment s-a aflat şi diriginta din clasele gimnaziale, Paula Damian, care şi-a amintit că, în toate discuțiile, Carmen avea opinii. Aceasta a menţionat că nu doar iubirea virtuală este nocivă, spunând că tot ceea ce a simţit autoarea a simţit fiecare dintre cei care nu au avut ocazia să trăiască astfel de iubiri virtuale.

Un alt cadrul didactic care a luat cuvântul, de data aceasta fără a avea legătură cu trecutul de şcolar al autoarei, a fost Mihai Togan, profesor de limba şi literatura română. Dascălul a rezumat ideea cărţii spunând cu precizie şi cu ochi de cunoscător: “Romanul doamnei Carmen Dumitrescu o să rămână o carte deschisă pentru fiecare dintre noi. Personajele fără nume, EL şi EA, sunt în căutarea identităţii. El şi Ea sunt într-o balansare a aterizării. “Secretul” este un roman care se lasă citit pe sine însuşi”.

Înainte de a sfârşi activitatea culturală, Carmen a dorit să amintească de un fost coleg de şcoală şi prieten, Dan Călinescu, un alt elev talentat, dar care a plecat mult prea devreme în lumea îngerilor. În luna mai se împlinesc opt ani de când Dănuţ, aşa cum îl alinta colega sa, nu se mai află printre noi, dar a lăsat în urmă dovezi ale priceperii sale literare. Post-mortem, mama lui Dan Călinescu a tipărit un volum de proză, sub titulatura “Kami”, care, a concluzionat Carmen Dumitrescu, “este dovada că prietenul meu drag a fost cel mai sensibil băiat pe care l-am cunoscut”.

Finalul lansării de carte a adus, aşa cum era firesc, o sesiune de autografe, dar şi discuţii şi îmbrăţişări între oamenii pe care i-au despărţit ani mulţi şi, deopotrivă, i-au legat amintiri nepreţuite din vremea şcolii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.