Social

Cardul de sănătate, mărul discordiei dintre CNAS şi medicii de familie

De la 1 februarie 2015 românii trebuie să beneficieze de asistenţă medicală doar în baza cardului de sănătate, conform unui proiect de hotărâre de guvern, publicat recent. Însă, nu toţi l-au primit, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune că sarcina redistribuirii cardurilor care nu au ajuns încă la pacienţi va reveni medicilor de familie. Problema acum apare, deoarece aceştia nici nu vor să audă de aşa ceva, iar cardul este acum mărul discordiei între medici şi CNAS.

În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere un proiect de hotărâre de guvern care spune că utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatorie de la 1 februarie 2015. Asta înseamnă că, începând de luna viitoare, pacienţii nu vor mai putea beneficia de servicii medicale, cu excepţia îngrijirilor primite în urgenţă, dacă nu prezintă medicului cardul. Problema este că nu toată lumea l-a primit. În Teleorman, circa 12.000 de carduri s-au întors la sediul CAS pentru că factorii poştali nu au găsit oamenii acasă, iar numărul medicilor de familie din judeţ în contract cu CAS este de 186 de cabinete medicale.

Pentru cardurile rămase nedistribuite, preşedintele CNAS a găsit soluţia de a fi împărţite de către medicii de familie. Medicii nu au de gând să facă acest lucru, pentru că, spun ei, asta înseamnă şi mai multă birocraţie şi în loc să se ocupe de pacienţi, ar fi nevoiţi să piardă timpul cu distribuirea cardului, însă dacă am face un calcul simplu am constata că, în mod egal, pe cabinet de medic de familie din Teleorman, i-ar reveni maxim 65 de carduri, ceea ce nu pare chiar atât de mult.

Medicii sunt reticenţi în privinţa cardului de sănătate pentru că sistemul nu este încă pus la punct şi mereu apar erori, spun aceştia, plus de asta unii dintre ei nici nu şi-au achiziţionat cititoarele, unii pentru că nu au vrut, alţii sunsţin că le-au comandat, dar nu le-au parvenit.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au spus ferm că nu acceptă să se implice în împărţirea cardurilor de sănătate rămase nedistribuite la nivelul caselor de asigurări judeţene şi nici în acţiunile de distribuire ulterioare. “Cardul de asigurat este proiectul acestei instituţii, nu al medicilor de familie. Cardul reprezintă un document de identificare care, conform legii, poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS). Considerăm, de asemenea, că atâta vreme cât cardul preia toate disfuncţionalităţile SIUI, el nu poate fi utilizat ca şi dovadă a calităţii de asigurat, ci are doar rolul de a valida consultaţiile, internările, eliberarea de medicamente compensate şi toate serviciile medicale şi farmaceutice din ÎNTREGUL sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii“, arată un comunicat emis de Societatea Naţională de Medicina Familiei, iar medicii din Teleorman subscriu comunicatului, chiar dacă unii dintre ei sunt dispuşi până la urmă să le distribuie, numai să “se termine odată cu circul ăsta”, a spus un medic de familie alexăndrean. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.