Social

Caravana rurală „Nu am făcut destul”, la Dobroteşti

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer au desfăşurat, în perioada octombrie-decembrie, campania naţională anuală de informare despre cancerul de sân „Nu am făcut destul”. Campania îşi propune să convingă femeile despre cât de importante sunt vizitele regulate la medic, ce permit diagnosticarea precoce a bolii.

Importanţa campaniei este cu atât mai mare cu cât, în România, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei, reprezentând 25.2% din totalul cazurilor de cancer.

În condiţiile în care opt din zece femei din mediul rural nu şi-au făcut niciodată un control medical al sânilor, o componentă importantă a campaniei a fost caravana din mediul rural, în cadrul căreia au beneficiat de controale gratuite 1.012 femei din judeţele Argeş, Galaţi, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. Caravana a fost realizată cu sprijinul unor medici rezidenţi şi studenţi la medicină în ani terminali şi voluntari în proiectul „Împreună pentru Sănătatea Rurală „.

Dintre cele 1.012 femei care au beneficiat de controlul medical la nivel naţional, 116 au fost depistate cu probleme.

„Rezultatele obţinute în campania din acest an confirmă ceea ce noi susţinem de multă vreme: necesitatea implementării unui program naţional de screening pentru cancerul de sân. Şi nu ne vom opri până când nu vom obţine acest lucru. FABC şi Liga Română de Cancer îşi propun să continue acest proiect şi în anul 2015”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC România.

În judeţul Teleorman, caravana „Nu am făcut destul” s-a oprit în localitatea Dobroteşti. Potrivit FABC, au beneficiat de controlul medical gratuit 128 de femei, din localitatea Dobroteşti şi satul Merişani, dintre care 24 au fost identificate ca fiind suspecte.

Acestea au prezentat noduli la unul sau ambii sâni, formaţiuni palpabile fixe sau mobile, dure, de diferite dimensiuni, durere la palpare sau dureri ale sânilor. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.