Social

Caravana mobilă de screening pentru cancerul de col uterin revine miercuri în Alexandria

Vinerea trecută, în Alexandria, au fost programate 75 de femei la testare în cadrul proiectului “Screening pentru Cancerul de Col Uterin și tratament precoce – SCCUT”. Următoarea zi, în care caravana mobilă va reveni în municipiul menționat, este pe 14 iulie, iar testarea gratuită se realizează doar prin programare, mai multe detalii fiind disponibile la 0761643008 sau 0761240991.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Municipiului Alexandria în aprilie, femeile cu vârsta cuprinsă între 24-64 de ani vor beneficia, prin acest proiect, de screening, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, trimiterea la medicul specialist, oferirea de servicii de sprijin pentru persoanele cu rezultat pozitiv la testul Babeș Papanicolau, acompanierea acestora la București pe tot parcursul tratamentului, asigurarea serviciilor medicale specializate și tratament inclusiv peer-to-peer suport, consiliere psihologică, asistență socială. După toate aceste beneficii, se va realiza și o reevaluare periodică a pacienților.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, viceprimarul Ene Ionela a fost cea care a venit cu inițiativa, Primăria Municipiului Alexandria semnând, prin urmare, un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen” – FILIA, Fundația Renașterea pentru Educație, Sănătate și Cultură – FRESC, Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN. La nivelul orașului, Direcția de Asistență Socială Alexandria derulează proiectul.

Organizatorii acestui proiect precizează că anual se înregistrează “3.300 de cazuri noi și peste 1.700 de noi decese prin cancer de col uterin, CCU reprezentând principala cauză de deces la femeile de vârstă 15-45 ani, 1 din 5 femei testate va avea rezultat pozitiv HPV, dintre care 1 din 10 femei va dezvolta o leziune precanceroasă”.

Proiectul SCCUT este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, având în total, la nivel național, un buget de 50.239.530,81 lei. Așadar, scopul acestuia este de a oferi investigații medicale gratuite pentru 170.001 de femei din regiunea Sud-Muntenia, care provin din grupuri vulnerabile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.