Social

Caravana “APĂR APA” urmează să vină și în Teleorman

Octombrie este luna în care Caravana “APĂR APA” ar putea ajunge și în județul Teleorman, confirmă reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman, deși nu este încă oficial. Printre localitățile vizate de caravană se numără: Dobrotești, Talpa, Orbeasca, Mavrodin, Plosca, Islaz, Bragadiru.

Caravana “APĂR APA” a demarat deja în traseul său național, anunțau, pe 14 iulie, reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, și vizează testarea apei din fântâni pentru determinarea nivelului de nitrați din 6.000 de gospodării de pe tot cuprinsul țării. În general, campania națională de conștientizare “APĂR APA” are ca scop “reducerea poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole, conservarea resursei de apă potabilă, sănătatea populației și, nu în ultimul rând, conformarea României la reglementările Uniunii Europene”.

Acțiunea este organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” și presupune ca, până la sfârșitul anului, să fie vizitate 200 de UAT-uri pentru a fi testată demonstrativ apa provenită din surse necentralizate, cum ar fi fântânile și puțurile, care este ulterior consumată în gospodării, pentru a stabili dacă valoarea concentrației de nitrați se află în limitele potabilității.

„Poluarea apei cu nitrați din surse agricole este o amenințare continuă la adresa sănătății umane. Provoacă intoxicații grave sugarilor și copiilor de vârste mici și afecțiuni periculoase adulților expuși la consumul îndelungat al apei cu nitrați în exces. Lipsa de informare, faptul că nitrații nu au gust, și nici miros, coroborate cu faptul că populația nu are obiceiul de a face analiza apei din fântânile de unde se aprovizionează, conduce la consumul pe scară largă a apei cu exces de nitrați, în zonele în care pânza freatică a fost expusă la poluare”, a declarat Vasile Panaite, secretar de stat în cadrul MMAP.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.