Social

Căpuşele şi ţânţarii, principala problemă a alexăndrenilor în sezonul cald – Municipalitatea pregăteşte o nouă dezinsecţie în zilele următoare

tantariCarmen Dumitrescu

Problema ţânţarilor şi căpuşelor este una destul de presantă pentru alexăndreni. Astfel, ieşirile la iarbă verde sunt destul de periculoase, mai ales din cauza căpuşelor care pot provoca o boală extrem de periculoasă, cu efecte pe termen lung, uenori letale. Pe de altă parte, ţânţarii sunt şi ei extrem de deranjanţi pentru alexăndrenii care aleg să îşi petreacă timpul liber în parcurile din municipiu sau pe terase, mai ales că în ultima vreme, muşcăturile ţânţarilor cauzează şi ele destule probleme de sănătate iar despre meningita West-Nile au circulat deja zvonuri extrem de alarmante. Muşcăturile de căpuşă sunt adeseori periculose, pentru că în cazul în care rămân mai mult timp în corpul unei persoane pot produce o formă gravă de meningoencefalită sau pot determina transmiterea unor boli destul de grave.

De aceea, autorităţile locale ar trebui ca prin mijloacele de care dispun să efectueze măsuri de dezinsecţie, astfel încât oamenii să fie protejaţi, în cea mai mare măsură posibilă, de efectele muşcăturii unor astfel de insecte. Cu toate acestea, cazurile de oameni muşcaţi de aceste insecte încep să fie din ce în ce mai dese iar gravitatea consecinţelor îi sperie pe oamenii care se prezintă de urgenţă la spital pentru a fi vaccinaţi sau pentru a li se extrage căpuşa din corp.

În ultimele săptămâni, câteva zeci de teleormăneni s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria pentru a li se acorda ajutor specializat pentru nişte muşcături de căpuşă. Majoritatea celor care se plâng de prezenţa căpuşelor în oraş spun că au putut observa prezenta unor astfel de insecte în parcuri, în spaţiile de joacă pentru copii, pe terenurile de sport sau în zonele verzi de pe lângă blocuri. Evident, autorităţile locale trebuie să se ocupe de rezolvarea acestei probleme, pentru a evita numărul mare al pacienţilor muşcaţi de căpuşe care necesită sprijin medical specializat. Dezinsecţiile ar trebui să fie efectuate de autorităţi pe domeniul public cel puţin o dată la trei luni, pentru a evita producerea unor astfel de incidente neplăcute.

Victor Drăguşin a precizat, cu privire la tema dezinsecţiilor care se vor efectua în această vară că acestea se vor face potrivit calendarului prestabilit, starea vremii consitituind principala variabilă în sensul acesta: “Cei de la ADP se ocupă cu dezinsecţiile şi cu certitudine aceste proceduri se vor efectua cu maximă responsabilitate, fiind cunoscută deja gravitatea în creştere a complicaţiilor date de înţepăturile de insecte şi, mai ales, de căpuşe. În funcţie de starea vremii, chiar în zilele următoare se va mai efectua o dezinsecţie la nivelul municipiului şi astfel de proceduri se vor repeta pe tot parcursul sezonului cald, pentru a limita apariţia cazurilor complicate”.

Oricum, o parte a alexăndrenilor a învăţat, din propria experienţă că e mai bine să aibă grijă singuri de sănătatea proprie şi să prevină muşcăturile de insecte folosind produse special destinate acestui scop, care se pot achiziţiona, în schimbul a câteva zeci de lei, din farmacii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.