Social

Canicula îi trimite pe alexăndreni pe centrul oraşului la ore târzii

caniculaCarmen Dumitrescu

În apartamentele din Alexandria se aplică foarte frecvent principiul căldurilor insuportabile vara şi a gerului cumplit pe timpul iernii. Dacă iarna, alexăndrenii care n-au avut suficiente fonduri pentru a-şi monta centrale termice de apartament mai au posibilitatea de a folosi diverse aparate electrice pentru a creşte temperatura din apartamente, pe timp de vară multora le este foarte greu. Pentru că, în continuare, sărăcia din oraş are efecte foarte dureroase, astfel încât un număr foarte mic de alexăndreni au avut posibilitatea de a-şi monta un aparat de aer condiţionat în apartamente, pentru a putea beneficia de un mediu ambiant decent pe timp de vară. De aceea, după ce îndură câte o zi întreagă temperaturile din ce în ce mai crescute din ultimele zile, sute de alexăndreni îşi petrec serile pe centrul oraşului.

Aşezati pe băncuţele poziţionate strategic pe pietonal sau aflaţi în tranzit, pur şi simplu, un număr impresionant de locuitori ai reşedinţei de judeţ stau serile până foarte târziu pe centrul oraşului. Acest lucru se întâmplă chiar şi în cursul săptămânii, când, de regulă, majoritatea celor încadraţi în câmpul muncii obişnuiesc să meargă la culcare la ore decente. Din cauza temperaturilor foarte ridicate, însă, mulţi dintre locuitorii urbei preferă să petreacă timpul pe centrul oraşului, după lăsarea serii, abia atunci atmosfera de afară devenind respirabilă şi chiar plăcută. Aşa că nu trebuie să fim suprinşi de faptul că şi la orele 23.00, centrul oraşului este plin de oameni aflaţi în căutare de răcoare şi de socializare.

Andrei Velicu, în vârstă de 23 de ani, se plimbă aproape în fiecare seară pe centrul oraşului, motivaţia sa fiind legată atât de faptul că în apartament este extrem de cald pe parcursul zilei, cât şi de faptul că veniturile sunt mai limitate în ultimii ani, aşa că nu-şi mai poate permite să petreacă serile pe terase: “E atât de cald pe timpul zilei în apartament, încât abia aşteptăm să se lase seara ca să ne plimbăm puţin pe răcoare. Eu şi soţia mea facem acest lucru în fiecare seară, a devenit aproape un obicei al nostru pe care văd că mulţi îl practică deja. Evident că am prefera să stăm şi noi la o terasă, aşa cum fac, de obicei tinerii pe timpul verii, dar veniturile nu ne sunt suficiente pentru astfel de cheltuieli. Dar e important că am găsit acest mod de a ne răcori şi folosim plimbarea şi ca pe un prilej de a discuta despre lucrurile care ne preocupă, ca şi cuplu.”

Foarte mulţi dintre alexăndrenii care preferă să se plimbe seara pe pietonal au vârste destul de înaintate. Mulţi dintre reprezentanţii generaţiei a treia fac aceste plimbări, pentru că mişcarea e în primul rând o garanţie a unui tonus bun. De aceea, atunci când se lasă seara, mulţi pensionari se întâlnesc pe pietonal, discută sau se reculeg pe răcoare, după ore întregi de caniculă. Unii dintre ei au câini pe care îi scot la plimbare, acesta fiind al doilea motiv, în ordinea importanţei, pentru care alexăndrenii ies seara pe centrul oraşului.

Angela Diaconu are 64 de ani şi obişnuieşte să îşi petreacă serile de vară pe pietonal, din mai multe motive: “În primul rând, îmi scot câinele la aer, după ce stă câte o zi întreagă în casă, într-o căldură pe care nici oamenii nu o pot suporta prea uşor. Îmi place foarte mult să mă plimb pe centrul oraşului, deşi în ultimul timp aglomeraţia asta mă cam deranjează. În anii trecuţi nu era atât de multă lume dornică să petreacă timpul pe pietonal. Probabil aveau bani pentru terase sau baruri. Şi acum, de când sunt atâţia şomeri, nu prea mai e cazul… Oricum, plimbarea pe pietonal e întotdeauna o experienţă plăcută şi foarte benefică pentru sănătate”.

Atâta vreme cât zilele călduroase persistă, este de aşteptat ca pietonalul să fie aglomerat în fiecare seară, mulţi dintre trecători sperând că reabilitarea sa va demara în cursul acestui an, astfel încât plimbările pe centru să devină din ce în ce mai plăcute în anii viitori, când nimeni nu preconizează vreo creştere spectaculoasă a nivelului de trai.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.