Eveniment

Campanie de prevenire a traficului pentru exploatarea sexuală a adolescentelor

fotoMonica DUMITRESCU

La sfârşitul săptămânii trecute, în centrul municipiului Alexandria, s-a desfăşurat o campanie de prevenire a traficului pentru exploatarea sexuală a adolescentelor – “GIRL”. Cu acest prilej, alexăndrenii au fost informaţi cu privire la fenomenul ce face tot mai multe victime în România şi Bulgaria.

Iniţiativa campaniei aparţine Centrului Parteneriat pentru Egalitate şi Asociaţiei pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare şi Educaţie şi este co-finanţatã prin Programul de Prevenire şi Luptă împotriva Criminalităţii al Uniunii Europene. Organizatorii evenimentului au ales să atragă atenţia asupra acestui fenomen printr-o expoziţie ce cuprinde mărturii ale victimelor exploatării sexuale şi prin informare corespunzătoare asupra problematicii existente.

“Proiectul este implementat în parteneriat cu organizaţii din Italia şi din Spania, este un proiect prin care noi încercãm sã atragem atenţia asupra traficului de fiinţe umane, în special pentru exploatarea sexualã, care afectează foarte puternic în ultima perioadã. Vârsta cu vulnerabilitatea cea mai mare este cuprinsă între 14 şi 17 ani. Astăzi atragem atenţia asupra fenomenului şi avem o expoziţie bazată pe picturi realizate de victimele exploatării sexuale, în cadrul sesiunilor de terapie, este vorba de femei şi fete care au ieşit din situaţia de trafic, care s-au recuperat, dar este vorba şi despre citate dintr-o cercetare pe care noi am fãcut-o prin interviu, în care ele ne-au vorbit despre experienţa lor”, a declarat Livia Aninoşeanu, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Aceasta a mai precizat că, există două metode principale de abordare a victimelor. Victimelor li se promit locuri de muncă stabile şi bine plătite în străinătate sau traficanţii joacă luni de zile rolul unui iubit perfect, cu intenţii serioase.

“Este vorba de oferte de muncă care se dovedesc false. În alte cazuri o metodã care prinde foarte bine este metoda lover boy, promisiunea iubirii perfecte”, a spus Livia Aninoşeanu.

Organizatorii evenimentului consideră că soluţiile pentru reintegrarea victimelor în societate stă în puterea autorităţilor şi a comunităţii.

“Să existe un sistem foarte bun de sprijin al lor după momentul ieşirii din trafic, să avem servicii foarte bune de asistenţă pentru ele, atât din mediul public, cât şi din mediul neguvernamental. Servicii care să implice elemente de natură sanitară, de menţinere a sănătăţii ulterior, dar şi psihologică, juridică, legală, inclusiv însoţire mai departe în procesul împotriva traficanţilor, dar noi atragem atenţia şi asupra aspectului ce are în vedere percepţia comunităţii. Fetele acestea provin din nişte comunităţi şi se întorc în ele după experienţa de trafic, însă comunităţile acestea sunt adesea foarte încărcate de prejudecăţi şi stereotipuri. Este foarte problematic pentru ele să vorbească despre experienţa lor şi să găsească sprijin şi înţelegere”, a completat Livia Aninoşeanu.

Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, la nivelul judeţului Teleorman, în anul 2015, s-au înregistrat nouă victime ale acestui fenomen.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.