Social

Campanie de informare şi educare privind alimentația sănătoasă derulată de DSP Teleorman / România, printre țările europene cu cea mai mică speranță de viață

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, în parteneriat cu unitățile sanitare din județ (spitale, policlinici, cabinete de medicină de familie, cabinete de medicină școlara), rețeaua de asistență medicală comunitară, unități de asistență medico-socială, ONG-uri cu profil de sănătate, Inspectoratul Școlar Județean împreună cu unitățile școlare din județ, organizează în luna octombrie 2022 campania de informare şi educare privind alimentația sănătoasă, respectiv semnificația consumului de cereale integrale asupra organismului.

Alimentația nesănătoasă este unul din cei 4 factori de risc comportamental modificabili (alături de fumat, consum de alcool și  inactivitatea fizică), care contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante.

Statisticile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății situează România printre țările europene cu cea mai mică speranță de viață (locul 35). Primele 5 cauze de deces se referă la afecțiuni având  legătură  directă cu stilul de viață și, implicit, cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, hipertensiunea arterială, boala hepatică și cancerul, în cazul acestora alimentația jucând un rol important.

Conform OMS, alimentația sănătoasă include consumul zilnic a minimum 400 g (5 porții) de fructe și legume (în afară de cartofi), leguminoase, nuci și cereale integrale.

Referitor  la consumul de cereale  integrale, reglementările UE arată că o dietă echilibrată trebuie obligatoriu să conțină un consum mediu zilnic (în grame pe zi) de 70 de grame cereale integrale la femei și 90 de grame de cereale integrale la bărbați.

În anul 2020, România a înregistrat  în  medie 672,14 decese  prin  boli cardiovasculare  la 100.000 de locuitori.

Scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul important  al  cerealelor integrale în nutriția umană, securitatea alimentară și sănătate, contribuind  astfel  la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.

Grupul țintă al campaniei este populația generală, iar sloganul este: “Alimentație sănătoasă pentru toți! Importanța consumului de cereale integrale”.

Campania își propune informarea populației cu privire la o alimentație sănătoasă  și la beneficiile consumului de cereale integrale; conștientizarea populației în privința riscurilor unei alimentații nesănătoase; îmbunătățirea stării de sănătate  a populației prin reducerea îmbolnăvirilor cauzate de regimul alimentar necorespunzător, respectiv a bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului zaharat.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Direcția de Sănătate Publică prin Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.