Social

Campanie de donare de sânge “Donează sânge, salvează vieți!”

La fiecare 3 secunde, o persoană are nevoie de sânge. Din păcate, în România există permanent un deficit de sânge. Sub 2% dintre români donează sânge în timp ce media europeana este de 6%. Marea masă a celor care donează sunt donatori ocazionali, care se mobilizează adesea în contextul tragediilor intens mediatizate, însă doar pe durata perioadei în care subiectul este comunicat de posturile de știri/tv. Un procent de numai 20% dintre aceștia devin donatori constanți, categoria cea mai importantă de donatori.

Pentru a atrage atenția asupra lipsei acute de sânge la nivelul județului Teleorman, filiala de Cruce Roșie Teleorman lansează campania de donare de sânge “Donează sânge, salvează vieți!”

Primii care vor da startul donării de sânge sunt voluntarii filialei de Cruce Roșie Teleorman care se vor prezenta în zilele de 15 și 16 noiembrie a.c. la Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman. Voluntarii îndeplinesc condițiile de donare și și-au propus să devină donatori constanți.

Campania face apel către  populația din județ să conștientizeze nevoia de sânge și să facă un gest suprem, acela de a dona sânge, singurul produs ce nu poate fi produs, el poate veni doar de la donatorii voluntari.

“Oamenii au nevoie de o atenționare permanentă asupra nevoii de sânge și a faptului că lipsa lui poate pune în pericol viața celor care au nevoie urgentă de sânge. Sperăm ca oamenii din județul nostru să înțeleagă necesitatea acestei campanii și a faptului că printr-un gest simplu, pot salva viața a cel puțin trei persoane”, a declarat Ecaterina Carmen Neață, director al Filialei Teleorman de Cruce Roșie.

Condițiile pentru a deveni donator de sânge sunt: vârsta cuprinsă între 18-60 ani, greutate peste 50 kg, să nu ai/fi avut următoarele boli:  hepatită (de orice tip), tuberculoză, sifilis, malarie, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

De asemenea, nu există niciun pericol în donarea de sânge. O persoană va fi acceptată ca donator de sânge numai în cazul în care este într-o bună formă fizică. Acul și eprubeta utilizate pentru colectarea sângelui sunt furnizate în ambalaje sterilizate și de unică folosință astfel încât procesul să fie cât mai sigur cu putință.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.