Economie

Campanie continuă de informare a fermierilor cu privire la termenele şi modalitatea de depunere a cererilor de plată

Marți, 28 martie 2017, în sala mare de ședințe din sediul Palatului Administrativ s-a desfășurat şedinţa ordinară a Colegiului Prefectural, în cadrul căreia, Eugen Coman, directorul APIA Teleorman, a prezentat analiza privind informarea fermierilor cu privire la condițiile de acordare a sprijinului financiar în cadrul schemelor de plăți care se aplică în agricultură în anul 2017.

Eugen Coman a precizat, printre altele, că până la finalizarea campaniei de depunere a cererilor unice, inclusiv a perioadei în care se depun cereri cu penalități, se derulează o continuă campanie de informare a fermierilor cu privire la termenele și modalitatea de depunere a cererilor de plată, a vorbit despre modul de completare a cererilor unice de plată și despre termenele de depunere ale acestora. Perioada campanie de informare a început în data de 23 februarie și se derulează până pe data de 10 iunie 2017.

Se pune accent în continuare pe informarea eficientă a fermierilor cu privire la aplicaţia de identificare online a parcelelor agricole – IPA Online, prin care beneficiarii îşi pot vizualiza, prin conexiune la Internet, propriile parcele digitizate în campania anterioară şi îşi pot digitiza și măsura cu exactitate şi alte parcele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA. De asemenea, aplicația IPA Online pune la dispoziția fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori precum și avertizări privind calitatea digitizării parcelelor agricole și avertizări privind respectarea anumitor cerințe de ecocondiționalitate. Totodată, aplicația IPA Online informează fermierul dacă parcelele digitizate sunt situate în zone eligibile pentru plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Buna informare a fermierilor reprezintă una din primele şi cele mai importante condiţii pentru derularea la timp şi corectă a întregului proces de absorbţie a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din România.

Pe durata Campaniei, centrul judeţean şi centrele locale ale APIA derulează întâlniri de informare şi instruire a fermierilor cu privire la perioada de depunere a cererilor unice de plată în anul 2017, modalitatea de completare a acestora, condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum şi privind pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor/schemelor de plată. În cadrul întâlnirilor de informare de până acum s-a prezentat procedura de completare electronică a declaraţiei de suprafaţă, de identificare a parcelelor agricole utilizate, respectiv de digitizare corectă a acestora, utilizând aplicația IPA Online. De asemenea, s-a pus accent pe obligativitatea agricultorilor de a respecta normele de ecocondiţionalitate pe toate suprafeţele agricole utilizate.

Ca în fiecare an, APIA Teleorman a informat toate primăriile din județ, prin intermediul poștei electronice (e-mail), cu privire la modificările legislative în domeniul subvenționării agriculturii, respectiv textele legislației comform cărei se acordă în acest an subvențiile

Administraţiile publice locale au fost informate și despre modificarea OUG nr. 3/2015, actul legislativ care guvernează schemele de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015 – 2020.

Având în vedere faptul că nu s-a reușit desfășurarea întâlnirilor de informare/instruire în toate cele 97 de localități ale județului înaintea datei de demarare a campaniei de depunere a cererilor, 1 martie 2017, în perioada următoare, aprilie – iunie 2017, se va derula o continuă campanie de informare a tuturor utilizatorilor de terenuri agricole, odată cu depunerea de către aceștia a cererilor unice de plată la APIA și/sau informări la solicitarea potențialilor beneficiari de plăți pe suprafață sau zootehnie.

În același timp, APIA Teleorman are în vedere și propune o nouă întâlnire la nivel județean cu factorii de decizie de la nivel local (primari/secretari al primăriilor) pentru popularizarea cerințelor care conditionează plățile pe suprafață și cele pentru sectorul zootehnic în anul 2017 și pentru prezentarea tuturor modificărilor legislative nou apărute. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.