Economie

Campania Națională de Împăduriri 2022-2026, prezentată potențialilor beneficiari din Teleorman

Joi, 2 martie, la sediul Instituției Prefectului Județului Teleorman, a avut loc un eveniment în cadrul căruia, secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț-Sorin Banciu a prezentat Campania Națională de Împăduriri 2022 – 2026. Această prezentare este destinată potențialilor beneficiari din județul Teleorman.

Acțiunea de promovare a fost lansată în această primăvară de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Campania Națională de Împăduriri fiind finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La eveniment au luat parte Mirel Idorași, inspector șef al Gărzii Forestiere București, și Cristian Ungureanu, șef serviciu Garda Forestieră București, precum și primari și fermieri din județul Teleorman.

Secretarul de stat a mărturisit la începutul prezentării faptul că se află pentru prima dată în Alexandria, fiind de proveniență din Brașov, silvicultor de meserie. Deși în  județul Brașov, terenurile forestiere sunt numeroase, Sorin Banciu a declarat faptul că este nevoie de păduri la nivelul întregii țări, iar sumele consistente puse la dispoziție prin PNRR reprezintă o oportunitate în acest sens. Despre avantajele împăduririi, acesta a menționat favorizarea climei, filtrarea substanțelor chimice și îmbunătățirea calității solului.

Și prefectul județului, Haralambie Epure, a subliniat importanța acestei campanii, declarând că și-ar dori ca fermierii teleormăneni să profite de această ocazie, deoarece este unul dintre cele mai bune și mai bine structurate programe.

Suprafața fondului forestier din România este de 6.606.618 ha, mai exact 27,7% din suprafața țării. La nivelul județului Teleorman, situația este una mai puțin pozitivă, deoarece județul deține o suprafață împădurită de mai puțin de 15%, care este cu mult sub media Uniunii Europene.

Sunt finanțate investiții în noi suprafețe de păduri, inclusiv păduri urbane și reîmpăduriri, investiții în pepiniere și în sisteme integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torențiele. De asemenea, se oferă o primă de sechestrare de carbon, care este la bază o primă de sechestrare forestieră pentru o perioadă de 20 de ani, în valoare de 456 euro pe an/ha.

Beneficiarii acestei scheme pot fi orice deținători publici și privați de terenuri pretabile pentru împădurire, indiferent de mărimi, precum și formele asociative ale acestora.

Terenul pretabil pentru împădurire reprezintă o suprafață de teren agricol din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente și care poate fi împădurită, conform prevederilor unui proiect tehnic întocmit special în acest scop. Instituțiile la care persoanele eligibile trebuie să se adreseze sunt Garda Forestieră competentă teritorial/ Proiectant progresul silvic.ro/comisia-de atestare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.