Este curios cum problemele cu care se confruntă locuitorii județului de ani de zile și care ar putea reprezenta temă de dezbatere în orice perioadă devin, brusc, primordiale în timpul campaniilor electorale. O demonstrație în acest sens a avut loc în cea mai recentă ședință a Consiliului Județean, în care a curs cu acuzații de investiții fără cap și decizii ce pun în pericol sănătatea oamenilor, din partea liberalului Alexandru Iliescu, la dezbaterea Proiectului de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului Consiliului Județean Teleorman în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Teleormanul”. Prin proiectul de hotărâre se acordă un mandat special reprezentantului Consiliului Județean, pentru a vota favorabil aprobarea Strategiei de tarifare a SC APA SERV S.A, pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare, pe perioada 2020-2048, aferentă Proiectului Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată în județul Teleorman, 2014-2020.
Concret, potrivit proiectului de hotărâre, propunerea de act administrativ a vizat un demers necesar, în contextul în care strategia de tarifare constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructură, realizate din fonduri publice și/sau nerambursabile, iar S.C. APA SERV S.A., în calitate de operator regional pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare în județul Teleorman, are în derulare Proiectul Regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă uzată în județul Teleorman, 2014-2020.
„Strategia de tarifare pentru 2020-2048 face parte din Analiza cost-beneficiu (ACB) fundamentată în conformitate cu Metodologia publicată de Autoritatea de Management POIM în ghidul ACB, instrument de evaluare economică a Comisiei Europene, pentru finanțările din perioada 2014-2020. Cerința cu privire la termenele pentru care trebuie întocmite strategiile de tarifare este aceea a cuprinderii unei perioade de cel puțin cinci ani, cu recomandare pe perioade lungi de timp, pentru a asigura sustenabilitate pe termen lung a acestor servicii. În strategia supusă aprobării, perioada luată în calcul este 2020-2048, când activele capitalizate vor fi amortizate în proporție de 53%, iar acoperirea amortizării va atinge 81,46% în ultimul an al previziunii”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.
Adrian Florescu a fost primul reprezentant al opoziției din Consiliul Județean care a luat cuvântul, întrebarea acestuia făcând referire atât la stadiul în care se află investițiile, în ceea ce privește calitatea apei, și ce urmează să se realizeze pentru ca locuitorii județului să primească apă de calitate, cât și la un termen concret de realizare a investițiilor necesare.
Proiectul de hotărâre a fost însă o minge ridicată la fileu pentru Alexandru Iliescu, de loc din Roșiorii de Vede. Consilierul PNL a ridicat problema potabilității apei în municipiul în care locuiește, dar și starea deplorabilă a rețelei de conducte prin care ajunge apa la locuitorii din Roșiori. Conducte vechi, de azbociment, care sunt nocive pentru sănătatea oamenilor, a susținut Alexandru Iliescu.
“La mine, la Roșiorii de Vede, pe strada pe care locuiesc, conductele pe care îmi vine apă sunt din azbociment. Întrebarea mea este, dumneavoastră ce aveți prioritar? Nu să le înlocuiți pe acestea, care ne îmbolnăvesc? Că nu le puteți face pe toate odată. Dacă o să începeți să faceți tot felul de lucrări pe nu știu unde, pe nu știu ce, iar aceste conducte vor rămâne în continuare… Noi o să cerem expertiză, să vedem ce conține apa respectivă și o să ajungem în instanță, să știți. Și în situația asta municipiul Roșiorii de Vede va trebui să iasă din acest proiect. Nu se poate! Sunt interzise și trebuiau înlocuite din fonduri proprii, nu așa… Noi aprobăm aici salariile dumneavoastră, bune, frumoase, nemaipomenite și ne vedem la sfârșit de an pe pierdere, da? Și noi rămânem, în continuare… Noi nu spunem că n-ați făcut, dar la Roșiori nu s-a văzut sau s-a văzut foarte puțin… Dar, v-am spus, trebuie să aibă prioritate cele care ne îmbolnăvesc, care ne omoară…”, a spus Alexandru Iliescu.
Reprezentantul APA SERV, Florica Chivu, care a participat la ședință pentru a prezenta proiectele derulate de societate în localitățile din județ, i-a explicat liberalului că Uniunea Europeană nu acordă fonduri pentru reabilitare, ci pentru asigurarea apei potabile la cetățean. De asemenea, a mai punctat reprezentantul APA SERV, orașul Roșiorii de Vede a beneficiat de investiții masive, a fost reabilitată și extinsă stația de captare apă, reabilitată și extinsă stația de epurare și construite rețele noi.
„Nu mai induceți în eroare că ați făcut. Că ați făcut, dar ați făcut o prostie, da? S-a reabilitat, într-adevăr, stația de epurare, dar cei care locuiesc la case și care nu au canalizare și care beneficiază de acele prestări servicii de vidanjare, plătesc foarte mult, pentru că cei care se ocupă cu această treabă nu pot duce la stația de epurare, că nu poate să preia stația de epurare de la Roșiori. (…) Mă enervează și mă supără că s-a discutat aici, în Consiliul Județean, de tariful de vidanjare, pentru că cei care prestează aceste servicii trebuie să meargă ori la Alexandria, ori la Turnu Măgurele, că nu știu ce laborator… Cum l-ați modernizat? L-ați modernizat parțial. Deci chestiile astea… Nu mai veniți așa, că am făcut, că am dres, nu ați făcut ce trebuia. Nu zic că nu ați făcut, dar n-ați făcut ce trebuia. N-ați făcut ce aveau nevoie cetățenii sau cel puțin o parte din locuitorii de la Roșiori, pentru că eu acum vorbesc de Roșiori. Și întreb, pentru că o să fie și o temă de campanie, mai este necesar să facem parte din această societate?”, a mai spus Alexandru Iliescu
Lămuririle pentru consilierul PNL au venit, de această dată, de la președintele Consiliului Județean, Dănuț Cristescu asigurându-l pe liberal că problema ridicată de acesta va fi analizată și că vor fi căutate, cu siguranță, și soluții pentru remediere.
„Domnule Iliescu, au fost făcute investiții foarte mari. (…) Tocmai ce vi s-a explicat că ar trebui să găsim altă sursă de finanțare pentru ce spuneți dumneavoastră, vorbim de Programul Operațional Infrastructura Mare, vorbim de ghidul pe care-l avem și despre ce putem să facem. Pentru problema pe care ați ridicat-o trebuie să vedem ce altă sursă de finanțare există.(…) Din punct de vedere al acestor proiecte, a sursei de finanțare, a sursei de finanțare europene, este mult mai bine. S-au făcut modernizări importante în fiecare oraș, însă așa cum ați spus și dumneavoastră, mai sunt și probleme. Și, dacă nu se pot aloca bani europeni, atunci trebuie să găsim altă sursă de finanțare pentru aceste probleme. O să vedem dacă putem depune un alt proiect pentru remedierea situației despre care vorbiți, pentru că nu putem lăsa lucrurile așa cum ați spus dumneavoastră și se fac verificări. Nu ne permitem ca populația să consume apă nepotabilă. Mă gândesc că există o responsabilitate și că nu vom avea astfel de probleme”, a explicat Dănuț Cristescu.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Teleormanul” a fost înfiinţată în anul 2007 prin asocierea Consiliului Judeţean Teleorman și a Consiliilor Locale din Alexandria, Turnu Măgurele, Roşiorii de Vede, Zimnicea și Videle. Ulterior, s-au alăturat 24 de comune: Ciuperceni, Traian, Măgura, Năsturelu, Seaca, Nenciulești, Vitănești, Scrioaștea, Segarcea Vale, Lița, Drăgănești Vlașca, Islaz, Țigănești, Orbeasca, Mavrodin, Măldăeni, Poroschia, Bogdana, Izvoarele, Olteni, Brânceni, Blejești, Călinești.