Eveniment

Campania “Detector pentru Viață” a fost lansată în Teleorman / În 15 localități vor fi montate detectoare de fum și monoxid de carbon. ISU a identificat locuințele

Peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi), au avut loc anul trecut în România. Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), incendiile au afectat 1.125 de persoane, din care 268 și-au pierdut viața. La nivelul județului Teleorman, anul trecut, salvatorii au intervenit pentru stingerea a nu mai puțin de 440 de incendii (în medie 1,2 pe zi), izbucnite în gospodăriile cetățenești, majoritatea la case de locuit. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “A.D. Ghica” Teleorman, incendiile au afectat sute de persoane, din care șase au fost rănite, necesitând transportarea la spital, iar alte zece persoane și-au pierdut viața. Situația cu privire la victimele incendiilor a fost și mai gravă în anul 2022, când 12 persoane au decedat, iar șapte au fost rănite.

Având în vedere faptul că un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești, s-a concluzionat că este nevoie de o nouă campanie de informare preventivă și de pregătire a populației. Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie. Aceste dispozitive au, în primul rând, un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate. De aceea, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase.

Campania “Detector pentru viață” își propune să evidențieze importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau a scăpărilor de gaz. Parte a eforturilor de conștientizare și educare privind prevenirea acestor riscuri, E.ON și Delgaz Grid au donat, în cadrul parteneriatului “Împreună pentru siguranță”, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru a fi distribuite, gratuit, către familii din mai multe zone din țară, inclusiv în județul Teleorman. Pe baza datelor statistice privind numărul de incendii produse la gospodării, în special cele rezultate cu victime, precum și cu sprijinul autorităților locale, au fost identificate locuințele care se încadrează în criteriile de montare a detectoarelor, de pe raza a 15 localități – Călugăru, Crângeni, Drăgănești Vlașca, Drăgănești de Vede, Lunca, Năvodari, Poroschia, Purani, Salcia, Stejaru, Sfințești, Siliștea Gumești, Traian, Vârtoapele de Jos și Vârtoapele de Sus.

La sfârșitul săptămânii trecute, în ziua data de 11 aprilie 2024, la sediul ISU Teleorman au ajuns 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid carbon, care vor fi au fost distribuite luni, 15 aprilie, subunităților de intervenție din Alexandria, Roșiorii de Vede, Turnu Măgurele, Videle și Zimnicea, pentru a putea fi montate în localitățile identificate, aflate în zona de competență a acestora. Tot cu această ocazie s-a efectuat și instruirea privind montarea conform prescripțiilor tehnice ale producătorului.

Cu prilejul acestei campanii, împreună cu serviciile voluntare pentru situații de urgență (SVSU), pompierii teleormăneni vor realiza și o serie de acțiuni de prevenire a incendiilor la nivelul gospodăriilor cetățenești și de informare a populației, cu scopul de a-i învăța pe oameni și a-i determina să conștientizeze riscul la care se expun în situația nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor. Concret, se va verifica dacă mijloacele de încălzire sunt exploatate corespunzător, dacă instalațiile electrice sunt utilizate conform normelor menționate de producător, dacă materialele ușor combustibile sunt amplasate la o distanță de siguranță față de locuințe/anexe și surse de foc, precum și alte măsuri ce pot preveni izbucnirea unui incendiu.

Pe timpul acestor activități, la nivelul fiecărei localități teleormănene vor fi distribuite materialele de informare preventivă specifice campaniilor naționale de informare a populației – “Împreună pentru siguranță”, care are ca obiectiv reducerea numărului de victime generate de incendiile de locuințe în rândul persoanelor vârstnice, precum și materialele din cadrul celorlalte campanii, respectiv – RISC – “Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” și “Ai grijă la cea mai mare grijă – Siguranța copilului tău”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.