Campaniile de testare pentru hepatitele virale derulate prin Proiectul LIVE(RO)-2 SUD, au constituit ocazia ca peste 137.000 de persoane să afle verdictul, în ceea ce privește virusurile hepatice. Cei peste 350 de medici de familie din cele 10 județe unde programul de screening s-a derulat până în prezent au reușit să ajungă la pacienți care altfel nu ar fi știut că sunt pozitivi.
Prin campaniile de screening derulate au fost depistați 2.967 de pacienți infectați cu virusul hepatitic B sau C, dintre care aproape 2.200 au beneficiat deja de investigații medicale specifice și analize medicale într-unul dintre Centrele de Prevenție înființate prin proiect din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgență București sau Spitalului Județean de Urgență Craiova.
Campaniile de testare s-au derulat în judetele Argeș, Dolj, Olt, Dâmbovița, Mehedinți, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Vâlcea și Ialomița, atât în cabinetele de medicină de familie afiliate, dar și în cadrul unor campanii locale de testare în zone greu accesibile sau în zone în care nu există medici de familie afiliați.
În cadrul Caravanelor de Stadializare și Testare se oferă posibilitatea continuării investigațiilor medicale specifice pacienților depistați pozitivi în cadrul proiectului, care nu au reușit să ajungă într-unul dintre Centrele de Prevenție.
Programul de screening continuă, fiind în acest moment în derulare în județele Giurgiu, Teleorman, Ialomița și Vâlcea, urmând ca, în luna martie, să fie lansate campaniile de testare în județele județele Gorj și Călărași.
Aproape 45% dintre persoanele testate au fost din categoria 25-54 de ani, în timp ce din segmentul de vârstă peste 54 de ani au fost jumătate dintre cei testați, restul (puțin peste 5%) fiind din rândul persoanelor între 18 și 25 de ani.
Datele scot în evidență numărul mare al persoanelor încadrate în grupurile vulnerabile care au beneficiat de programul de screening, peste 76% din numărul persoanelor testate având domiciliul în mediul rural.
Proiectul “LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C” este implementat de Institutul Clinic Fundeni FUNDENI în parteneriat cu Asociația Română Anti SIDA – ARAS și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.