Social

Campania de microcipare a câinilor cu stăpân, până la finele lunii februarie

Campania de microcipare a câinilor cu stăpân, acţiune obligatorie impusă prin lege, este în desfăşurare la nivelul judeţului Teleorman. Din cauză că, la nivel naţional, medicii veterinari nu au realizat microciparea unui număr mare de câini, campania a fost prelungită până la finele lunii februarie 2015, termenul limită iniţial fiind 31 decembrie 2014.

Iulian Ianculescu, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman, a precizat că în conformitate cu Legea 258 din 26 septembrie 2013 şi cu ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor numărul 1 din 7 ianuarie 2013 toţi câinii trebuie identificaţi prin microcipare. Microciparea se efectuează numai de medicii veterinari autorizaţi, membri ai Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Teleorman, care desfăşoară în paralel şi campania de vaccinare antirabică, iar termenul limită, până la care trebuie identificaţi şi microcipaţii câinii este 1 martie 2015. Campania decurge destul de bine, cu mici probleme, mai ales din cauza reticenţei proprietarilor de animale. Această reticenţă este cauzată în cele mai multe cazuri de costuri, pe care trebuie să le suporte stăpânii de animale, mai ales în mediul rural, unde câinele nu este considerat cu o valoare economică, de unde rezultă şi reţinerea proprietarilor atunci când vine vorba de această campania de identificare, mai ales că trebuie achitată o sumă în contul căreia se face microciparea. De altfel, sunt situaţii în care, există proprietari care au mai mulţi câini, însă declară că au doar unul, pentru a reduce costurile.

Prin această campanie de microcipare se urmăreşte crearea unei baze de date exacte, la nivel naţional, prin intermediul cipului, în cazul în care un câine este bolnav sau agresiv sau care muşcă, proprietarul va putea fi identificat mult mai rapid.

Având în vedere prelungirea campaniei, medicii veterinari trebuie să finalizeze microciparea până la sfârşitul lunii februarie. Din punct de vedere legal, după 1 martie, nemicrociparea şi nevaccinarea antirabică se sancţionează cu amendă între 5.000 şi 10.000 de lei. Legea mai prevede şi obligativitatea microcipării câinilor fără stăpân, dar această responsabilitate cade în sarcina Consiliilor Locale. În acelaşi timp, proprietarii de câini pot lua legătura cu medicii veterinari pentru informaţii suplimentare legate de operaţiunile de identificare şi vaccinare, dar şi de costurile acestora. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.