Social

Căminul pentru Persoane Vârstnice şi viitorul Spital de Geriatrie de la Cervenia

Ioan DUMITRESCU

Tot mai bătrâni, tot mai gârboviţi, mai neputincioşi, vârstnicii noştri sunt unii oblojiţi de copii, alţii sunt abandonaţi, alţii sunt mângâiaţi în anii senectuţii de societate, mai nou nu de stat, ci de societatea civilă care se implică din ce în ce mai mult în gestionarea problemelor sociale. Tardivă, dar necesară, intervenţia societăţii civile în viaţa românilor, este şi acum binevenită.

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Cervenia este una dintre dovezile implicării societăţii civile în viaţa socială, de obicei păstorită de la centru. După ce a fost desfiinţat ca instituţie spitalicească, centrul de la Cervenia a devenit centru social de întreţinere a persoanelor vârtsnice din Teleorman, prin grija doctorului Bulumac.

Managerul aşezământului de la Cervenia vorbeşte despre faptul că venirea Prea Sfinţiei Sale Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Galaction Stângă, a fost un fapt mai mult decât benefic. “Nu întâmplător preotul tânăr care a venit la Cervenia, preotul Narcis, la sfinţirea troiţei de la Cervenia şi a capelei, s-a întâlnit cu episcopul Galaction. A fost o provocare”. Astfel, doctorul Bulumac aminteşte, rând pe rând, despre aşezămintele Brâncoveneşti, zestre a domniniţei Bălaşa, pe care le-a lăsat prin testament pentru aspecte sociale, de unde a venit şi ideea construirii spitalului Brâncovenesc. Acolo, spune doctorul Bulumac, “toată proprietatea este a bisericii, 14 hectare de intravilan, 178 de hectare de teren arabil, şi 400 de hectare de pădure de salcâm. Această proprietate lăsată de domniţa Bălaşa în proprietatea bisericii dă o recompensă; a venit momentul ca biserica să-şi exercite funcţia socială. Este cea mai mare după provocarea Catedralei Neamului, o ocazie unică, pe care o are biserica română, să ridice spitalul Brâncovenesc. Brâncovenii au fost cei care au murit pentru credinţă. Atunci mi-a venit ideea: în 2013 toată lumea trebuie să muncească, o parte cu fonduri europene, o parte cu bani din donaţii, fiind o ocazie unică această provocare: un spital de geriatrie. Un spital cu 60 de locuri, de paturi, pentru că într-un an de zile, aşezământul Cervenia are ocupate toate cele 50 de locuri din Căminul pentru Persoane Vârstnice. Dintre toţi aceşti beneficiari ai centrului de la Cervenia, 19 sunt bărbaţi, iar restul sunt femei. Durata de viaţă este mai mare la femei decât la bărbaţi”.

De soarta celor 50 de beneficiari ai Căminului de bătrâni de la Cervenia se îngrijeşte în special doctorul Bulumac, împreună cu 8 asistente, cu toţii în aşezământ fiind 23 de angajaţi. “De unde să avem bani de angajat medici, când noi nu avem bani pentru a angaja medici în spitale. Eu sunt aici din 1988, medic la Cervenia. Nu m-am mişcat de aici. Şi noaptea am visat să facem ce am făcut aici, dar nu mi-am dat seama că prin închiderea spitalului începe o nouă dezvoltare a acestui aşezământ”. De altfel, doctorul Bulumac recunoaşte că are tot sprijinul Consiliului Judeţean Teleorman. Doctorul face şi câteva aprecieri politice: “În Teleorman sunt două instituţii puternice: Consiliul Judeţean care trebuie să creeze, şi Prefectura, care trebuie să vegheze. Ghinionul că Prefectura condusă vremelnic de anumiţi oameni a pus pe distrugere. În ultimii ani au închis trei spitale. Nu Ministerul Sănătăţii a închis spitalele din Teleorman, ci administraţia publică locală a acelor vremuri, Instituţia Prefecturii. Le-au închis cu dorinţa de a pune mâna pe ele, cu dorinţă de a prinde fondurile europene din 2013. Cervenia şi Furculeştiul au reînviat fiindcă a fost voinţa Consiliului Judeţean”.

De altfel, doctorul Bulumac anunţă că “după ce se va instala liniştea politică” va incepe demararea construcţiei Spitalului de Geriatrie de la Cervenia.

2 Comments

  1. Marinescu Lica

    Mama mea de 86 ani, merge cu cadrul in urma unei operatii la sold. Sunt cadru didactic, divortata , fiica mea are certificat medical cu handicap grav,prin urmare imi este greu sa ma ocupa si de mama, nesupravegheata nu o pot lasa.
    Am gasit pe site informatii despre dv., si pt. ca suntenti mai aproape de bucuresti( unde am domiciliu), dar si pt. ca aveti curte, m-ar interesa un astfel de loc pentru sederea mamei. Doresc sa stiu care este pretul in cazul in care m-as hotara sa solicit serviciile acestui camin?
    Va multumesc anticipa. Tel. 0755150030

  2. Florenta Ilie

    Va rog sa-mi spuneti cat costa sederea unui batran de 84 de ani impreuna cu sotia de 82 de ani? Le-a fost arsa casa in care locuiau si nu mai au adapost. Am auzit, fiind de origine teleormaneni din Valea Parului, ca institutia dvs. este foarte primitoare, organizata si cu conditii omenesti de a continua batranetea. Va felicit si va doresc multa, miulta sanatate. Cu respect pentru oameni care fac ceva in tara asta si li se duce vestea… , Florenta Ilie
    Tel. 0742 030 851

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.