Social

Camerele video şi slaba pregătire a elevilor, principalele cauze ale rezultatelor slabe la examenele naţionale

În urma analizei rezultatelor înregistrate la examenul de Evaluare Naţională 2012, realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman s-a constatat că numărul notelor peste 5 este mai mare la disciplina limba şi literatura română decât la disciplina matematică. Dacă la limba şi literatura română, dintr-un număr de 3014 elevi care au susţinut examenul de Evaluare Naţională, 2353 au obţinut note peste 5, la matematică, dintr-un număr de 3007 elevi, doar 1398 au obţinut note peste 5. Din cele 2353 de note peste 5 la limba şi literatura română, 1449 au fost obţinute de elevii din mediul rural, iar la disciplina matematică din cele 1398 note peste 5, 823 au fost ale elevilor din mediul rural.

Se constată că, dacă în mediul rural numărul elevilor care au obţinut note peste 5 este superior celui din mediul urban, palierul notelor 9,00-10 este mult mai bine reprezentat în mediul urban. În mediul rural, procentul notelor peste 5 la disciplina limba şi literatura română (73,59%) este superior procentului obţinut la disciplina matematică (41,94%). Notele sub 5 au fost obţinute de elevii care nu sunt motivaţi de obţinerea unor rezultate bune şi

foarte bune pentru admiterea la liceu, având în vedere că admiterea se face indiferent de media la Evaluarea Naţională, fiind admişi chiar şi cei care nu susţin acest examen. Rezultatele obţinute de elevii din mediul rural, nu au fost influenţate nici de condiţiile atmosferice nefavorabile, nici de procesul de comasare al unor unităţi şcolare, întrucât s-au luat măsuri pentru parcurgerea integrală a materiei, iar şcolile comasate au beneficiat de microbuze pentru transportul elevilor. Pe de altă parte, elevii s-au integrat rapid în noile colective, fiind stimulată competiţia.

Cauze care au influenţat rezultatele examenului de Evaluare Naţională, potrivit Raportului privind starea învăţământului teleormănean, au fost: camerele video care au diminuat neregulile din timpul desfăşurării examenului; nu se mai învaţă la niciun nivel; în prezent cunoştinţele sunt multe şi elevii nu mai vor să memoreze noţiuni care nu au relevanţă; manualele sunt supraîncărcate cu termeni şi definiţii; influenţa negativă a mass-media;  învăţământul este centrat pe elev, dar elevul nu este concentrat pe activităţi didactice; elevii nu mai au sisteme de valori; flexibilizarea orelor de curs; Evaluarea Naţională nu influenţează admiterea la liceu (se intră şi cu medii sub 4); programele neadaptate noilor cerinţe; număr mare de elevi care aparţin unor grupuri vulnerabile: elevi cu C.E.S, elevi rromi, elevi ai căror părinţi muncesc în străinătate, elevi care provin din familii cu situaţie materială precară; existenţa unui număr mare de elevi la clasă (uneori peste 30 de elevi ); fluctuaţia cadrelor didactice; au fost situaţii în care în fiecare an şcolar s-au schimbat cadrele didactice care au predat disciplinele de examen, respectiv limba română şi matematică; desele schimbări de ordin legislativ care au vizat examenele de sfârşit de ciclu; problemele economice, sociale, migraţia forţei de muncă în străinătate; numărul mare de elevi dispuşi la abandon şi absenteism şcolar.

Pe baza acestor constatări ISJ Teleorman a realizat un plan de măsuri pentru anul şcolar 2012-2013 care să ducă la îmbunătăţirea rezultatelor Evaluării Naţionale începând cu anul 2013.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.