Politic

Camera Deputaților a decis: Zi liberă pentru cei care se vaccinează împotriva COVID-19

Cu 263 de voturi „pentru”, 30 „împotrivă” și 4 abțineri, Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede că persoanele ce se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Cu toate că anterior a fost respinsă de Senat, după votul din Camera Deputaților, legea merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Au votat favorabil inițiativa legislativă deputații PNL Calotă Ică și Maria Stoian, dar și deputații PSD Florin Piper Savu și Paul Stancu.

Proiectul de lege adoptat în camera inferioară a Parlamentuui prevede că persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 vor putea să beneficieze, la cerere, de o zi liberă plătită, după fiecare doză de vaccin, care nu se include în durata concediului de odihnă, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, respectiv de o zi în care sunt scutiţi de frecventarea cursurilor şcolare, în cazul elevilor şi studenţilor.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, se arată în inițiativa legislativă adoptată, marți, în Parlament.

Pentru a beneficia de zilele libere acordate prin această lege, persoanele vizate trebuie să prezinte adeverința de vaccinare eliberată conform legii.

„Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi”, mai prevede proiectul de lege.

Prevederile proiectului de lege nu se aplică în cazul în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă, prin grija angajatorului, pentru a nu afecta semnificativ activitatea.

„Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia”, se mai arată în inițiativa legislativă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.