Politic

Călin Popescu Tăriceanu: “Propun includerea pentru prima dată în istoria României a problematicii bunăstării cetăţenilor ca parte componentă a securităţii naţionale”

tariceanuCălin Popescu Tăriceanu este preşedintele Senatului României şi candidează la funcţia de preşedinte al României în numele valorilor liberale, ca un continuator legitim al liberalismului modernizator şi reformator care a construit România modernă. Liberalismul este singura viziune ce îşi afirmă încrederea în universalitatea, durabilitatea şi actualitatea valorilor liberale. Pentru Călin Popescu Tăriceanu, primatul libertăţii individuale reprezintă fundamentul oricărei organizări politice, sociale, economice şi culturale democratice.

  • În programul dumneavoastră prezidenţial aţi introdus problematica bunăstării, ca parte a strategiei de securitate naţională.

Călin Popescu Tăriceanu: Aşa este. Şi am făcut acest lucru deoarece climatul democratic al ţării ţine de şi susţine siguranţa naţională, dar democraţia este întotdeauna pusă în pericol atunci când nu este prezentă bunăstarea. Din acest motiv, propun includerea pentru prima dată în istoria României a problematicii bunăstării cetăţenilor ca parte componentă a securităţii naţionale. Siguranţa socială trebuie să fie parte a strategiei de securitate naţională. Scopul ultim al oricărui proces de dezvoltare trebuie să fie BUNĂSTAREA CETĂŢENILOR.

Regimul democratic, funcţionarea normală a Instituţiilor statului, productivitatea socială a unei naţiuni nu pot fi asigurate decât într-o societate a bunăstării. Acesta este scopul nostru central, iar atingerea obiectivului va reprezenta o creştere reală a bunăstării populaţiei. Fără o viziune liberală asupra democraţiei, asupra libertăţilor şi drepturilor cetăţeanului, fără sprijin faţă de manifestarea plenară a liberei iniţiative, fără o cultură politică a libertăţilor, nu putem asigura ritmul de dezvoltare de care avem nevoie. A ajunge între primele puteri ale Uniunii Europene presupune să construim împreună şi să trăim într-o societate a libertăţilor şi a liberei iniţiative.

  • Cum pot fi realizate obiectivele proiectului?

Călin Popescu Tăriceanu: Atingerea obiectivelor proiectului meu de ţară se poate realiza doar dacă investim constant şi pe termen lung în cunoaştere, în cercetare, în cultura naţională şi în educaţie. Societăţile dezvoltate nu pot fi decât societăţi ale cunoaşterii, societăţi care exportă cunoaştere, nu resurse naturale. România va trebui ca în următorii ani să meargă plenar în această direcţia. Societatea prezentului este globalizată şi globalizantă. O naţiune, însă, se dezvoltă întotdeaua plecând de la valorificarea culturii şi moştenirii sale culturale, de la cultivarea identităţii naţionale. Dimensiunea europeană a politicilor naţionale trebuie să însemne inclusiv valorificarea potenţialului cultural uriaş al ţării. O ţară care nu îşi respectă cultura naţională nu merită să se dezvolte.

  • Aveţi în progamul prezidenţial un pact privind educaţia şi învăţământul. Ce presupune acesta?

Călin Popescu Tăriceanu: Educaţia tinerilor şi învăţământul constituie motorul dezvoltării oricărei naţiuni. Performanţele economice ale unei ţări sunt doar performanţe ale resursei umane din acea ţară. Productivitatea socială este dată, înainte de toate, de productivitatea resursei umane şi doar în al doilea rând de infrastructură sau de resursele naturale. Succesul de mâine al copiilor noştri este asigurat, înainte de orice, de către profesorii foarte bine pregătiţi şi nu de metrii pătraţi de geamuri termopan. Educaţia şi învăţământul nu provesc generaţia noastră, ci generaţiile viitoare şi, din acest motiv, cadrul naţional al pregătirii tinerilor trebuie să fie produsul unui pact între toate forţele politice, trebuie să fie produsul dezbaterilor publice la care este obligatoriu să participe societatea civilă, profesorii, părinţii şi elevii.

  • Una dintre problemele cu care se confruntă ţara noastră este scăderea demografică. Domnule Călin Popescu Tăriceanu, sunteţi singurul candidat la funcţia de preşedinte al României care a propus un acord privind politica demografică. Ce presupune acesta?

Călin Popescu Tăriceanu: Problemele demografice sunt probeleme fundamentale ale unei societăţi. O rată de creştere demografică negativă, adică scăderea populaţiei, reprezintă o problemă majoră pentru orice ţară. Suntem în al doisprezecelea ceas. Avem în prezent o scădere a populaţiei de circa trei-patru milioane de locuitori, faţă de 1990, incluzând aici şi populaţia care lucrează în străinătate. România se confruntă, totodată, astăzi şi cu un fenomen de îmbătrânire a forţei de muncă, ceea ce ridică mari probleme deja pe piaţa forţei de muncă. Aceste probleme se vor amplifica dacă acum nu sunt luate măsuri privind creşterea demografică. Punerea bazelor pentru rezolvarea problemelor demografice reprezintă unul din obiectivele centrale ale progamului meu. Sporul demografic este asigurat prin două mecanisme de bază: prin creşterea natalităţii şi prin creşterea speranţei de viaţă. Creşterea natalităţii este legată de calitatea vieţii, de siguranţa zilei de mâine, de sprijinul acordat familiilor tinere. Speranţa de viaţă în România este cu mult mai mică decât media Uniunii Europene. România este la coada clasamentului. Bunăstarea şi asigurarea unor servicii performante medicale sunt cei doi factori esenţiali pentru creşterea speranţei de viaţă. Asupra acestor politici trebuie să existe un acord naţional în baza unor dezbateri politice largi, care să implice consultarea specialiştilor şi a societăţii civile, pentru că orice politică demografică nu este o politică a unui partid, ci o politică naţională.

– Care consideraţi că este principala soluţie la criza demografică?

Călin Popescu Tăriceanu: Creşterea natalităţii este principala soluţie pe termen lung la criza demografică. Politicile de creştere a natalităţii nu trebuie să se reducă doar la sprijinul material pentru familiile tinere. Cred că trebuie să pornim, în dezbaterile asupra unui astfel de acord, de la respectul faţă de natalitate şi, în mod firesc, de la respectul faţă de mame. Dincolo de retorica publică, acest respect este mult prea mic astăzi. Femeile care au copii, mamele noastre din trecut, prezent sau viitor, reprezintă forţa vie a naţiunii. Cred că o societate poate fi puternică şi se poate dezvolta armonios doar dacă respectă, înainte de orice, cea mai veche ocupaţie a umanităţii, aceea de mamă. Trebuie să încurajăm familiile să aducă pe lume copii, dar, în primul rând, trebuie să asigurăm condiţiile pentru aceasta. Societatea românească, după atâtea decenii de comunism, trebuie să reconsidere o valoare centrală a umanităţii: maternitatea.

  • Cum vedeţi dumneavoastră România de mâine?

Călin Popescu Tăriceanu: România de mâine va arăta precum tinerii noştri de astăzi. România va fi prosperă în viitor doar dacă pregătim şi valorificăm la maximum potenţialul tinerilor din prezent. România se confruntă astăzi cu probleme seioase privind pregătirea, calificarea şi susţinerea economică şi socială a tinerilor. Intrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă este deficitară. Guvernul are datoria să ia măsuri concrete în aceste probleme, dar este nevoie de un acord politic larg care să vizeze un set de politici pe termen lung capabile să asigure sprijinul acordat tinerilor, atât pentru pregătirea profesională, cât şi pentru integrarea lor socială. Politicile pentru tineri nu trebuie să fie un monopol politic. Tinerii nu sunt ai partidelor, ci ai noştri, ai tuturor românilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.