Economie

C.A.S. Teleorman a solicitat majorarea bugetelor alocate laboratoarelor medicale

Carmen Dumitrescu

În contextul în care, pe timpul sezonului rece, consumul de servicii medicale este în perpetuă creştere şi laboratoarele de analize medicale sunt puse în situaţia de a fi mai active în acest interval, Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman a luat decizia de a suplimenta bugetul alocat lor, astfel încât populaţia să poată efectua în bune condiţii toate demersurile de investigare a stării de sănătate. Pentru un număr mare de teleormăneni, problema efectuării unor analize medicale este destul de stresantă, în sensul în care costurile sunt destul de serioase, atunci când testele sunt făcute la cererea exclusivă a individului, mulţi dintre teleormăneni ajungând la laboratorul de analize atunci când sunt deja foarte bolnavi şi nu mai au nici o altă variantă. Suplimentarea fondurilor alocate laboratoarelor de analize vine, în acest context, în sprijinul celor care sunt tentaţi de ideea de a-şi evalua starea de sănătate în prag de iarnă, aşa că lucrurile tind să intre pe un făgaş ceva mai favorabil. Potrivit specialiştilor din domeniul sănătăţii, situaţia economică actuală nu a avut nici un impact decisiv asupra costurilor analizelor medicale, însă e posibil ca populaţia să nu facă faţă foarte bine unor cheltuieli neprevăzute, în condiţiile recesiunii resimţite la nivel individual.

Oricum se pare că şi în acest an, CAS a solicitat o suplimentare a bugetului alocat laboratoarelor medicale, aceasta fiind o măsură absolut firească. Asiguraţii, care apelează la sprijinul medicului de familie înainte de a merge la laboratorul de analize, vor beneficia de trimitere şi, deci, de anumite reduceri ale costurilor investigaţiilor. Însă şi decontarea analizelor de laborator depinde de perioada lunii în care individul doreşte să i se recolteze probele biologice, pentru că, de regulă, gratuităţile se aplică în limita plafonului existent şi conform specialiştilor din cadrul laboratoarelor de analize, la început de lună. Cine ajunge mai târziu, va plăti aproape integral costul analizelor. O parte dintre laboratoarele de analize se confruntă de ani buni cu problema aglomeraţiei în primele trei zile ale lunii, cei care vin să îşi recolteze în perioada gratuită probe biologice fiind nevoiţi să aştepte cu orele până când cineva se poate ocupa de ei. Mai mult, rezultatele analizelor gratuite se lasă, în general, aşteptate destul de mult, pentru că nu toate laboratoarele de analize se pot adapta unei cereri foarte mari, mai ales în contextul în care cea mai mare parte din lună, cererea este mică spre nulă.

În schimb, analizele realizate la cererea exclusivă a unui individ, care nu doreşte decât să-şi evalueze starea de sănătate, fără ca vreun doctor să-l îndrume în acest sens, costă ceva mai mult iar teleormănenii, în condiţiile economice date, vor face din ce în ce mai puţine sacrificii pentru a atinge un astfel de obiectiv, absolut firesc dacă am trăi într-o lume normală…

One Comment

  1. I had no idea how to approach this beonoe-rfw I’m locked and loaded.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.