Social

“Bursa profesională” pentru elevii din învăţământul profesional în anul școlar 2018-2019

Două contracte de finanțare din fonduri europene, în valoare totală de 114 milioane euro, a semnat, săptămâna trecută, Ministerul Educației Naționale, dintre care unul în valoare de 83 de milioane de euro vizând Programul „Bursa profesională”.

Potrivit informațiilor date publicității, contractul de finantare semnat între Centrul Național pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional și Tehnic si Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul „Bursa profesională”, are o valoare de 83 milioane euro, iar banii vor acoperi cheltuielile realizate de statul român în cadrul programului  pentru perioada anilor școlari 2015-2018 și vor sigura continuarea acestuia în anii următori, în limita alocării financiare estimate din Programul Operațional Capital Uman, prin care sunt derulate ambele proiecte.

Prin „Bursa profesională” , 80.132 de elevi din clasele IX-XI (20% dintre aceștia provenind din mediul rural) din învățământul profesional, inclusiv învățământul dual, vor fi stimulați să-și continue studiile cu burse acordate din fonduri europene.

Bursa, în valoare de 200 lei, se plătește tuturor elevilor, indiferent de veniturile părinților lor, dar în anumite condiții de frecvență menționate în art. 7 din HG 1062, din 30 octombrie 2012 sau în art. 7 din HG 951/2017, fiind o modalitate de a promova în mod direct participarea la programe de educație şi formare profesională inițială.

La nivelul județului Teleorman, în ceea ce provește învățământul profesional, pentru anul școlar 2018-2019 au fost propuse 10 clase, la cinci unităţi de învăţământ din judeţ, respectiv la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Alexandria, Liceul Tehnologic „Emil Racoviță” Roșiori de Vede, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Roșiori de Vede, Liceul Teoretic Videle, în timp ce o singură clasă de învățământ dual a fost organizată la Liceul Tehnologic „Sf. Haralambie” Turnu Măgurele.

Învățământul profesional de stat, ca formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, se organizează în unitățile de învățământ care încheie contracte-cadru cu operatorii economici

Învățământul dual, ca formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, se organizează, la inițiativa și la solicitarea operatorilor economici interesați, în baza unui contract de parteneriat încheiat între operatorul economic/asociații de operatori economici, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea școlară.

„Bursa profesională“ este un program social național care se adresează tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional şi constă într-un sprijin financiar lunar. De „Bursa profesională“ beneficiază şi copiii străinilor beneficiari ai unei forme de protecţie în România sau ai străinilor, respectiv cetăţenilor Uniunii Europene/Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene cu drept de şedere/rezidenţă pe teritoriul României, care frecventează învăţământul profesional.

Elevii din învăţământul profesional nu pot beneficia simultan de „Bursa profesională“ şi de sprijinul financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu“.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.