Monica DUMITRESCU
Câştigătorii ediţiei a VI-a a concursului “Cel mai bun vin alb/roşu de pe plaiurile alexăndrene”, organizat de Primăria Alexandria şi Consiliul Local al municipiului, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Zărezean, au fost premiaţi în cadrul manifestărilor organizate de municipalitate, la sfârşitul săptămânii trecute, cu prilejul Sărbătorii Viei şi Vinului, cunoscută sub denumirea de Zărezean.
La secţiunea vin alb au fost înscrise în concurs anul acesta doar cinci soiuri de vin. Cel mai bun vin alb s-a dovedit a fi cel produs de alexăndreanul Bulumac Anghel, căruia i-a fost atribuit de juriu locul I. Pe locul II s-a clasat Capeţ Marcel, iar pe locul III Olteanu Ion. Concurenţa la secţiunea vin roşu a fost mai mare, în competiţie fiind înscrise 24 de soiuri de vin. Juriul a stabilit ca fiind cel mai bun vin roşu produs pe plaiuri alexăndrene toamna trecută, cel înscris în concurs de Comănescu Dumitru. La secţiunea vin roşu pe locul doi s-a clasat Neagu Spirea, iar pe locul al treilea Bulumac Anghel. Organizatorii au oferit câştigătorilor premii în bani. Astfel, ocupanţii locului I la ambele secţiuni au primit câte 500 lei, cei de pe locul al doilea câte 300 de lei, iar cei de pe locul III câte 200 lei. Anul acesta au fost premiaţi şi cel mai tânăr şi cel mai vârstic producător de vinuri din Alexandria. Premiile au fost obţinute Icu Mircea – 44 de ani, respectiv de Bulumac Anghel, în vârstă de 84 de ani. Aceştia au primit câte 100 lei fiecare.
Pentru a elimina orice suspiciune privind desemnarea câştigătorilor, anul acesta organizatorii au apelat la un specialist pentru a conduce juriul. Preşedinte al juriului a fost Andrei Orbeşteanu, heat sommelier la Intervit Bucureşti. Din juriu au mai făcut parte Gheorghe Manda, reprezentant al Primăriei Alexandria, Florin Matei, reprezentant al Asociaţiei Zărezean, Eugen Capeţ şi Grigore Ştefan, câştigătorii de anul trecut ai concursului, primul la secţiunea vin roşu, cel de-al doilea la secţiunea vin alb. Criteriile după care au fost jurizate vinurile au fost: alcoolemie, claritate, aciditate, buchet şi aromă finală.
O altă măsură pentru obiectivitatea desemnării celui mai bun vin produs pe plauri alexăndrene luată anul acesta de organizatori a fost solicitarea titlurilor de proprietate a viilor la înscrierea candidaţilor în concurs, în acest fel fiind eliminaţi din start cei care produc vinuri din struguri cumpăraţi de pe alte meleaguri. Acest lucru a făcut să scadă numărul participanţilor anul acesta comparativ cu ediţiile precedente ale concursului, însă nu a mai existat suspiciuni privind provenienţa vinurilor.