Monica DUMITRESCU
Cu 14 voturi pentru şi trei abţineri, proiectul de buget, pentru anul 2017, al municipiului Alexandria a fost adoptat în şedinţa extraordinară a Consiliului local, desfăşurată miercuri, 29 martie. La şedinţă au fost prezenţi doar 17 din cei 21 de consilieri locali, patru dintre consilierii PNL fiind absenţi. Ceilalţi trei consilieri PNL s-au abţinut la majoritatea subcapitolelor şi capitolelor bugetului municipiului Alexandria pe anul 2017, supuse la vot, precum şi la votul final.
La începutul şedinţei, primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin, a precizat că proiectul de buget pe anul 2017 va fi propus aprobării în forma iniţială, cea care a fost supusă dezbaterii publice.
“Nu au fost contestaţii la proiect din partea cetăţenilor. O singură propunere a venit, în cadrul dezbaterii publice, desfăşurată la începutul săptămânii trecute, din partea fostului consilier local Dumitru Tulpan. Acesta a propus cuprinderea în bugetul pentru acest an a două investiţii, extinderea reţelei de apă şi canalizare peste calea ferată, în zona viilor, şi reabilitarea infrastructurii în zona Veterani. În ceea ce priveşte primul punct, se află deja în derulare un proiect, prin operatorul Apa Serv şi nu este necesară introducerea lui în buget. În zona Veterani, lucrurile sunt mai complicate. Şi acolo se află un proiect în derulare, însă lucrurile s-au mişcat mai greu, în primul rând din cauză că drumul respectiv a fost iniţial drum forestier şi a trebuit schimbată titulatura, în drum orăşenesc. Deocamdată, nu se poate trece la asfaltarea lui, întrucât mai sunt lucrări la canalizare neterminate, dar promit că în acest mandat investiţia va fi finalizată”, a declarat primarul Drăguşin.
Înainte de supunerea la vot a proiectului de buget, pe capitole, subcapitole etc, aşa cum cere legea, Haritina Gafencu, director al Direcţiei Buget Finanţe Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Alexandria a prezentat raportul de specialitate.
Potrivit proiectului adoptat, în acest an sunt prevăzute venituri mai mari cu aproximativ 4,5 milioane lei, în comparaţie cu anul trecut, în timp ce suma prevăzută la cheltuieli este mai mică cu aproximativ 3 milioane de lei. Ponderea cea mai mare în proiectul de buget pentru anul 2017 o au cheltuielile pentru funcţionare (80%), la acest capitol fiind prevăzută suma de 98.174.300 lei. Cea mai mare parte din această sumă reprezintă cheltuielile de personal, aici fiind incluse şi salariile dascălilor din Alexandria, care reprezintă 55% din suma prevăzută pentru acest capitol. Sumele alocate pentru bunuri şi servicii şi alte cheltuieli au fost reduse comparativ cu anul trecut. La capitolul cheltuieli pentru dezvoltare, anul acesta a fost prevăzută suma de 17.648.000 lei, cu aproape 9 milioane de lei mai puţin decât anul trecut, în condiţiile în care subvenţiile de la bugetul de stat pentru anul în curs au scăzut semnificativ în comparaţie cu anul trecut. O mare parte din suma alocată investiţiilor va fi dirijată pentru modernizarea unităţilor de învăţământ. La capitolul investiţii nu au fost, însă, cuprinse şi investiţiile care urmează să fie finanţate din fonduri europene sau de la bugetul de stat, acestea urmând să fie incluse în buget imediat ce va fi aprobată finanţarea proiectelor.
În aceeaşi şedinţă au fost adoptate şi bugetele de venituri şi cheltuieli ale societăţilor comerciale al căror acţionar este Consiliul local al municipiului Alexandria. De asemenea, au mai fost aprobate proiecte privind acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciului public de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat, modificarea unei hotărâri a Consiliului local din 24 octombrie 2016, privind stabilirea regimului juridic al unor imobile din municipiul Alexandria, situate pe strada Ion Creangă, programul de execuţie a lucrărilor de reabilitare şi reparare străzi în anul 2017 şi constituirea structurii cu rol de Autoritate Urbană la nivelul municipiului Alexandria, care va fi parte integrantă din sistemul de management şi control al Programului Operaţional Regional 2014-2020, îndeplinind rolul de Organism Intermediar secundar.