Politic

Bugetul local pe 2013 a fost aprobat la Alexandria

CL (11)Cu 16 voturi pentru şi 3 abţineri, Consiliul local al municipiului Alexandria a aprobat joi bugetul local pentru acest an. Proiectul de buget supus dezbaterii a fost aprobat în forma iniţială, fără niciun amendament, chiar dacă în şedinţa desfăşurată joi, 4 aprilie, s-au iscat ceva discuţii pe marginea unor capitole şi subcapitole ale acestuia. Cei care au avut oarece obiecţii au fost cei trei consilieri ai Partidului Democrat Liberal, însă niciunul din amendamentele propuse de aceştia nu a fost adoptat.

Consilierul PDL Florin Titirişcă a atras atenţia că bugetul alocat învăţământului nu este suficient. “Din discuţiile pe care le-am avut cu câţiva dintre directorii de şcoli, am înţeles că banii alocaţi pentru învăţământ nu sunt suficienţi”, a afirmat acesta, cerând explicaţii colegelor Iuliana Stancu, consilier local PNL, şi Gina Curea, consilier local PSD, ambele ocupând funcţia de director la unităţi de învăţământ liceale din Alexandria. Acestea au fost de acord că sistemul de învăţământ este subfinanţat, însă au precizat că pentru salariile dascălilor şi o funcţionare cel puţin decentă banii sunt suficienţi. O problemă ar fi în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti, privind acordarea unor drepturi de care au fost privaţi dascălii. Şi primarul Victor Drăguşin a explicat că bugetul pentru învăţământ este insuficient, dar că vina aparţine legii care impune finanţarea per elev. Oricum, a spus primarul, dascălii nu au de ce să îşi facă griji, salariile fiind asigurate până la sfârşitul anului.

Acelaşi consilier local a mai cerut explicaţii privind dobânzile pe care le plăteşte primăria pentru credite, dar şi despre alocaţiile bugetare pentru capitolul activităţi sportive.

Consilierul PDL Florenţiu Tănase a ridicat problema sumelor destul de consistente (aproape 8 miliarde de lei vechi) alocate pentru efectuarea unor studii de fezabilitate şi proiecte tehnice pentru investiţii a căror finanţare nu se ştie dacă va fi aprobată. “Sunt utile numai în măsura în care există şi bani pentru realizarea investiţiilor”, a precizat acesta propunând ca studiile de fezabilitate să fie scoase ca elemente ale bugetului şi să fie trecute ca puncte pe care consiliul local să le aprobe la nevoie în şedinţele viitoare. Primarul Drăguşin i-a atras atenţia consilierului PDL că face o greşeală. “Dacă nu avem studii de fezabilitate şi proiecte tehnice nu vom putea obţine niciodată banii pentru investiţii”, a spus primarul. Nefiind convinşi de argumentele primarului, cei trei consilieri PDL s-au abţinut sau au votat împotrivă la câteva dintre subcapitolele proiectului de buget al municipiului pe anul 2013.

În comparaţie cu anul anterior bugetul pentru anul 2013 al municipiului Alexandria este mai mic cu aproximativ 1,6 milioane RON. Aceasta pentru că unul dintre cele mai mari proiecte realizat cu fonduri europene, repectiv cel privind iluminatul public, semaforizarea şi supravegherea video a fost finalizat, dar şi pentru că s-au făcut unele economii, de cca 10.400.00 lei la bugetul alocat pentru funcţionare. Sumele cuprinse în bugetul aprobat vor putea fi însă modificate prin rectificări bugetare, primarul Victor Drăguşin având convingerea că acestea vor fi dese şi pozitive. “Am convingerea că acest buget va suferi modificări pozitive în fiecare lună. Aşteptăm sume de la bugetul de stat care ni se cuvin. De asemenea, în proiectul de buget, conform legii nu au fost cuprinse sumele care vor intra ca urmare a unor vânzări ale unor active, acestea urmând să facă obiectul unor rectificări, dar numai după ce s-au încasat”, a spus primarul Drăguşin în cadrul dezbaterii publice care a avut loc cu două zile înaintea aprobării bugetului.

Din totalul veniturilor estimate pentru acest an în bugetul local respectiv  83.671,54 lei cea mai mare pondere, 39% o au sumele defalcate din TVA, pe locul al doilea cu 33% fiind sumele adunate din impozitul pe venit al salariaţilor din municipiul Alexandria. Circa 16 procente din veniturile la bugetul local reprezintă impozitele şi taxele pe proprietate. La capitolul cheltuieli, cea mai mare pondere, 84% a fost atribuită secţiunii funcţionare, aici fiind incluse şi salariile pentru dascăli, în timp ce pentru secţiunea dezvoltare a fost alocat un procent de 16%. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.