Economie

Bugetul dedicat reabilitării Spitalului Judeţean a fost modificat

Carmen Dumitrescu

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria reprezintă, în acest moment, poate cel mai important dintre proiectele derulate de autorităţile judeţene în Teleorman. Pe de o parte, valoarea investiţiei este una considerabilă, fondurile utilizate provenind din finanţare externă iar, pe de altă parte, la finalul lucrărilor de reabilitare, spitalul judeţean va deveni, potrivit reprezentanţilor CJT cel mai modern şi mai performant spital din sudul ţării.

Valoarea totală a proiectului se ridica, iniţial, la suma de 83.496.061,52 lei, bani dedicaţi susţinerii pe termen lung a unui act medical corespunzător şi la menţinerea stării de sănătate a populaţiei în conformitate cu standardele europene ale momentului. Astfel, au început lucrările de reabilitare a corpurilor A şi B ale clădirii, este reabilitată zona principală de acces şi vor fi create facilităţi variate, începând cu cele de acces ale persoanelor cu handicap până la crearea accesului pentru pompieri în clădire, lifturile vor fi înlocuite, dar şi scările interioare vor fi reabilitate.

În acelaşi proiect sunt incluse măsuri de înlocuire şi izolare termică a coloanelor tehnice pentru asigurarea utilităţilor, de creare a unor zone de protecţie anti-incendiu, de instalare a sistemului de iluminat de siguranţă şi recompartimentarea funcţională a corpului de clădire A+B. În proiectul prezentat teleormănenilor, reprezentanţii Consiliului Judeţean au promis că va veni o vreme când cadrele medicale şi personalul auxiliar vor învăţa să trateze pacienţii cu deferenţă şi politeţe, că va veni un moment în care curăţenia şi gradul de igienă din spitale şi, în special, din spitalul judeţean va mulţumi şi pe cei mai exigenţi dintre pacienţi. Astfel, printre cele mai inedite şi spectaculoase măsuri ce se vor lua pentru îmbunătăţirea activităţii din spitalul judeţean se numără şi instituirea grupurilor sanitare în camerele pacienţilor, deci conceptul de “baie comună ” va dispărea din spital, mai mult, medici vor beneficia de săli de sport, vor fi create spaţii de aşteptare moderne iar fiecare etaj va fi dotat cu o sală de raport pentru medici, un ghişeu pentru asistente, grupuri sanitare diferite în funcţie de tipul de utilizatori (public, persoane cu handicap, medici, asistenţi medicali)  şi două camere de vizită şi examinare.

În cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Judeţean Teleorman s-a adus în dezbatere problema  creşterii valorii investiţiei de la spitalul judeţean, în contextul majorării cotei de TVA de la 19% la 24%. Astfel, în urma acestei majorări, valoarea proiectului de reabilitare a crescut la 86.940.176,92 lei. Potrivit iniţiatorilor proiectului de hotărâre, va fi necesară în curând şi revizuirea bugetului proiectului, ca urmare a economiilor create în urma încheierii contractelor de achiziţii din cadrul proiectului.

Potrivit celor responsabili de implementarea proiectului, lucrurile se desfăşoară în parametrii de eficienţă anticipaţi, lucrările de reabilitare desfăşurându-se progresiv, timp în care pacienţii sunt mutaţi de la un etaj la altul, pentru ca actul medical să nu fie afectat în foarte mare măsură. Oricum, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, o investiţie de asemenea anvergură, chiar dacă generează în prezent nişte inconveniente, va avea un impact decisiv asupra creşterii nivelului de trai în judeţ.

2 Comments

  1. degeaba va fi spitalul judetean cel mai modern si performant din sudul tarii,deoarece cadrele medicale sunt cele mai proaste din tara,si toata lumea stie asta k sunt numai medici FOARTE SLABI

  2. Pacat ca nu poate fi realilitata prin acest proiect si atitudinea unora din cadrele medicale din aceasta unitate spitaliceasca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.