Social

“Bucuria lecturii pentru copii şi tineret”, la Universitatea Valahia

bucuriaSăptămâna trecută, Campusul universitar “Valahia” din Alexandria a fost gazda activităţilor ce s-au desfăşurat în cadrul Festivalului internaţional “Bucuria lecturii pentru copii şi tineret”, a cărui ediţie 2013 a fost organizată de Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative Secţiunea România (FICE- Romania), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Tribuna Învăţământului, Biblioteca Naţională a României şi alţi colaboratori. La iniţiativa preşedintelui Filialei FICE-Teleorman, lector univ.dr. Ioana Panagoret, s-au organizat prezentări de carte, vizite la biblioteca campusului universitar, recital de poezie, toate aceste activităţi având drept obiective prezentarea multiplelor modalităţi de lucru practic pe care le poate antrena cartea, valorificarea timidelor încercări de creaţie literară ale studenţilor şi micilor şcolari, conexiunile pe care aceştia le fac între lectura şi recitalurile artistice de poezie, concursurile pe teme de poveşti, dar şi contactul direct al elevilor şi al cadrelor didactice cu biblioteca.

Acest festival reprezintă, de fapt, o invitaţie la exprimare personală, prin valorificarea practicii lecturii. Exersând lectura, copiii şi tinerii îşi dezvoltă gândirea şi imaginaţia creatoare, îşi îmbogăţesc vocabularul, găsesc modele de exprimare clară, nuanţată şi artistică.

Cu gândul  la valenţele educative ale lecturii şi la calda pledoarie pentru lectură, realizată de marele cronicar Miron Costin: “că nu este alta şi mai frumoasă şi mai de folos în toată viaţa omului zăbavă decât cetitul cărţilor”, cunoscând cât este de minunată lumea cărţilor şi ce bucurie aduce micilor şcolari, profesoarele din învăţământul primar Aurelia Arghirescu, Mariana Ciauş şi Mihaela Zalana, împreună cu un grup de elevi ai Şcolii Gimnaziale “Ştefan cel Mare” din Alexandria,  au raspuns invitaţiei lectorului univ.dr. Ioana Panagoreţ de a  participa la un eveniment deosebit de emoţionant la Bibioteca Universităţii “Valahia” Alexandria în cadrul căruia copiii au povestit cu bucurie din lecturile îndrăgite, au recitat ori au citit propriile eseuri, impresionându-i pe cei prezenţi. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.