Eveniment

Brățară electronică pentru agresorii victimelor violenței domestice /Anul trecut, mai mult de o treime din ordinele de protecție provizorii emise în județ au fost încălcate

Cu 310 voturi „pentru”, zero abțineri și zero voturi „împotrivă”, Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, Proiectul de Lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale. Concret, potrivit inițiativei legislative, agresorii victimelor violenței domestice vor fi monitorizați cu brățară electronică care le va monitoriza mişcările prin GPS, astfel că se va putea cunoaște cu exactitate situația în care ar putea să pună în pericol viața și siguranța victimelor. Inițiatorii susțin că brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).

„Atunci când se emite un ordin de protecţie, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mişcările prin GPS. Imediat cum agresorul depăşeşte limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie. Intervenţia va fi rapidă, cel mai apropiat poliţist se va sesiza”, spune Alina Gorghiu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Demersul este justificat de inițiatori prin faptul că legislația actuală este incompletă, iar cazurile în care victimele violenței domestice sunt supuse agresiunilor, cu toate că există un ordin de protecție emis, nu sunt deloc puține la număr.

Senatul a adoptat propunerea de lege, în calitate de prim for sesizat, pe 31 martie 2020, iar votul Camerei a fost decizional. Pentru a fi aplicată, legea merge către promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

37 de ordine de protecție provizorii, emise în primele 3 luni ale anului; 11 au fost încălcate

În Teleorman, anul trecut, polițiștii din județ au emis 141 de ordine de protecție provizorii. Dintre acestea, nu mai puțin de 53 au fost încălcate de cei împotriva cărora au fost emise.

Mai mult, de la începutul acestui an, oamenii legii au emis alte 37 de ordine de protecție provizorii, iar nu mai puțin de 11 dintre acestea au fost încălcate de cei împotriva cărora au fost emise.

Violența domestică este un fenomen pe cât de grav, pe atât de des întâlnit, uneori cu urmări dintre cele mai grave. Sunt victime ale violenței domestice în principal femeile, însă sunt cazuri în care victime sunt copii, părinți, frați, surori sau chiar bărbați.

La nivel național, primul pas pentru combaterea violenței domestice l-a reprezentat introducerea ordinului de protecție, prin Legea 25/2012, în anul 2012. Ulterior, au fost făcuți pași importanți, respectiv semnarea de către România a Convenţiei de la Istanbul, în 2014, dar și eliminarea posibilităţii suspendării condiţionate a executării pedepsei, în cazul condamnărilor. În 2016 a fost adoptată Legea 151/2016 privind ordinul de protecţie european, iar în 2018, prin Legea 174/2018, a fost introdus ordinul de protecţie provizoriu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.