Social

Bolile diareice afectează cu preponderență copiii între 1 și 4 ani – Institutul Cantacuzino a confirmat îmbolnăvirea cu Salmonella într-un caz din Teleorman

În cadrul Sistemului de supraveghere a BDA – în cea de-a paisprezecea săptămână de supraveghere (29.08. – 04.09.2016) situaţia centralizată a datelor transmise de către DSPJ arată că, în intervalul menționat, la nivel național s-a înregistrat un număr de 3.119 cazuri diagnosticate, din care 1.386 de către medicii de familie.

S-a înregistat un număr total de 1.804 cazuri suspecte internate în spital: 1.733 cazuri confirmate cu BDA: 14,9% cu etiologie precizată şi 85,1% cu etiologie neprecizată, cu 3,8% mai puţine decât în săptămâna precedentă şi cu 1,7% mai mult faţă de aceeași săptămână a sezonului anterior; cu 57,5% mai puţine faţă de media din ultimele 3 săptămâni şi cu 2% mai puţine comparativ cu media cazurilor internate în aceeaşi săptămână de supraveghere a ultimilor 5 ani. De menționat că, în intervalul precizat, nu s-au înregistrat decese la grupa de vârstă  sub  un an și nici nu s-au raportat cazuri de SHU.

În cea de-a paisprezecea săptămână de supraveghere, cele mai multe cazuri confirmate de către medicii de familie au fost la grupa de vârsta 1- 4 ani, similar şi în ceea ce priveşte cazurile diagnosticate în spital situația fiind la fel și la nivelul județului Teleorman, adică cele mai multe cazuri au fost înregistrate la grupa 1 – 4 ani. Și în ceea ce privește cazurile suspecte de BDA internate în spital, cele mai multe cazuri s-au înregistrat, la grupa de vârsta 1-4 ani, cu preponderență fiind cazurile diagnosticate cu BDA de etiologie neprecizată.

Pentru confirmare, Direcția de Sănătate Publică Teleorman a trimis la Cantacuzino mai multe probe. INCDMI Cantacuzino a furnizat rezultatele probelor primite de la DSP județene şi lucrate în perioada 01-31.08.2016, respectiv 34 probe, din care 85,3% confirmate.

Din totalul tulpinilor trimise, au fost pozitive: pentru Salmonella – 100%, pentru Campylobacter – 55,6%, pentru Shigella – 100% şi pentru E. coli – 91,7%.

În Teleorman s-a confirmat o probă cu Salmonella Typhimurium, iar rezultatul unei probe pentru  E. coli  a fost de absență a creşterii bacteriene. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.