Economie

Boala limbii albastre şi-a făcut apariţia în judeţe învecinate Teleormanului – Oamenii sunt reticenţi la consumul de carne de vacă, în ciuda garanţiilor autorităţilor

La data de 1 septembrie 2014, procentul animalelor din România afectate de Boala Limbii Albastre era de 0,012%

În data de 22.08.2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre”(Bluetongue) în România, în judeţul Buzău. De atunci şi până la data de 1 septembrie tot mai multe focare au fost depistate, boala fiind descoperită şi în judeţe alăturate Teleormanului.

Focare s-au înregistrat în 44 de comune din judeţele Buzău, Vrancea, Argeş, Gorj, Vâlcea şi Prahova, iar efectivele de animale receptive la boală din aceste zone se ridică la 1.613.384.Judeţele cele mai afectate sunt: Buzău – 82 de animale din 18 comune şi cinci mortalităţi, Prahova – 60 de animale din 11 comune şi 13 mortalităţi, şi Gorj – 30 de animale din nouă comune şi un animal mort. De altfel, DSVSA Dolj a confirmat existenţa bolii şi în judeţul lor.

Potrivit DSVSA Teleorman, boala nu a fost depistată în judeţ, dar informează că această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, specialiştii DSV susţin că nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave, nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, inspectorii DSVSA Teleorman organizând întâlniri în acest sens cu proprietarii de animale, întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală şi a măsurilor de restricţie a circulaţiei animalelor, pentru judeţele unde evoluează boala. De asemenea, acestora li s-a adus la cunoştinţă faptul că au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. În plus, trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii. Partea bună este că boala limbii albastre nu se transmite la om. Animalele se îmbolnăvesc în urma înţepăturilor de insecte. Ceea ce este îngrijorător este că boala are o rată de mortalitate care poate ajunge şi la sută la sută! De aici şi teama autorităţilor pentru răspândirea virusului.

Din păcate, alexăndrenii şi oamenii de la sate, proprietari sau nu de animale, se tem să mai consume produse din lapte, lapte, dar mai ales carne de vacă, de teama acestei boli.

Oamenii nu sunt încrezători în ceea ce le spun autorităţile, motivând că de fiecare dată când a fost vorba de vreo alertă în România, autorităţile le-au spus să stea liniştiţi, că nu este nici o problemă, că lumea nu trebuie să se panicheze, dar de fiecare dată s-a dovedit că existau reale motive de îngrijorare. “Nici nu ştiu ce să mai cred, că de fiecare dată, că a fost vorba de gripă aviară sau porcină, că a fost vorba de boala vacii nebune, ni s-a spus să nu ne panicăm, că nu sunt riscuri, dar până la urmă efectele erau altele. Nu, nu voi mai consuma până când voi vedea că nu mai sunt cazuri de îmbolnăviri. Dacă toate ţările astea nu mai vor carne de la noi, eu de ce să mănânc. Aşa îmi iau eu măsuri de precauţie. Decât să risc o îmbolnăvire, mai bine evit consumul o perioadă”, spune Elena R. din Alexandria, care a adăugat că “şi dacă e adevărat că nu este nici un pericol, tot nu cred. Tot timpul la noi se ascunde gunoiul sub preş. Poleim adevărul să prostim poporul”.

În ciuda garanţiilor date de autorităţi că boala nu afectează oamenii şi nici măcar nu se transmite, nici Irina V. nu va mai consuma carne de vacă şi lapte. “Teama că mă pot îmbolnăvi mă determină să evit pentru o perioadă consumul de carne de vacă sau lapte. Oaie şi aşa nu mâncam şi nici nu am auzit de vreun caz la oi. Iar despre ce spun autorităţile, ce să zic? Nu prea îi cred, că de fiecare dată când a fost vorba de vreo gripă sau alt virus la noi nu au fost probleme, deşi au existat cazuri, iar în lume toţi luau măsuri, informau populaţia, iar la noi totul era pe furiş, să nu se panicheze populaţia. Doar aşa auzi: nu vă panicaţi. Nu poţi şti când este sau nu periculos pentru că nimeni nu îţi spune, aşa că mai bine evit”. Aceleaşi păreri le împărtăşesc şi soţii Miclea, ambii spunând că şi aşa sunt suferinzi de boli cronice, unul hepatită, altul este cardiac, şi se tem pentru sănătatea lor şi aşa şubredă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.