Economie

Bluetongue (boala limbii albastre) revine. Medicii veterinari au confirmat mai multe cazuri

vaciMedicii veterinari au confirmat şase cazuri de Bluetongue (boala limbii albastre) la bovine în judeţul Botoşani. Autorităţile au instaurat carantina într-un sat, după ce medicii veterinari au confirmat mai multe cazuri la animalele din gospodăriile localnicilor. Cazuri de Bluetongue au fost confirmate de veterinari în ultimele două zile şi în ferme din Ungaria şi din Franţa.

În România, patru cazuri au fost confirmate până în 7 septembrie 2015, iar alte două cazuri au fost confirmate în 11 septembrie 2015, dintr-un total de 13 animale suspectate, fiind notificată, de către ANSVSA, Organizaţia Internaţională de Epizootii (OIE). Potrivit alertei OIE, infestarea ar fi cu serotipul 4 al virusului Bluetongue. Cazurile depistate sunt la bovine din gospodării, nu din ferme.

Bluetongue (boala limbii albastre) este o boală infecţioasă, de natura virală, necontagioasă, cu transmitere vectorială, ce afectează rumegătoarele domestice (ovine, caprine, bovine) şi sălbatice (bivoli, cerbi, mai multe specii de antilope africane şi alte specii ale ordinului Artiodactyla). Boala se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale şi nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Boala se manifestă prin febră, inflamaţie de tip cataral sau ulcero-necrotic la nivelul mucoasei nazale, bucale şi a bureletului coronarian, spun medicii veterinari.

Prevenirea bolii, potrivit reprezentanţilor DSVSA Teleorman, se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, iar proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

Anul trecut, în data de 22.08.2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre” (Bluetongue) în România, în judeţul Buzău. Având în vedere că evoluţia bolii a fost destul de rapidă, şi în Teleorman întâlnindu-se zeci de cazuri de animale bolnave, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până, duminică, 5 octombrie 2014. Având în vedere evoluţia Bolii Limbii Albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, la nivelul judeţului Teleorman, în 2014, DSVSA Teleorman a organizat întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală şi a măsurilor de restricţie a circulaţiei animalelor, pentru judeţele unde evoluează boala. (C.P.)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.